Bloger iz Srbije tvitom o filmu 'Oluja' izazvao pometnju: "Ima li scena zločinca Arkana?"

18
Radiosarajevo.ba
Bloger iz Srbije tvitom o filmu 'Oluja' izazvao pometnju: "Ima li scena zločinca Arkana?"
FOTO: Screenshot / Scena iz filma 'Oluja'

Uskoro izlazi film Oluja reditelja Miloša Radunovića, a društvene mreže prepune su reakcija. Dok neki smatraju da će se napokon prikazati stvarni događaji iz augusta 1995. godine, mnogi se pitaju hoće li to baš biti tako i je li riječ o novoj Vučićevoj propagandi.

Jedna od objava koja je posljednjih dana privukla najviše pažnje je ona srpskog blogera Libkonza zbog koje mu, kaže, stalno dolaze prijetnje.

"RTS javlja da je snimljen film o Oluji. Da li je u početku filma prikazan Šešelj dok drži miting u Kninu i govori Srbima kako ne trebaju prihvatiti plan Z4? Je li prikazana srpska policija koja po naređenju srpskih vlasti brani nesretnom narodu da uđe u Srbiju?

Bećirović s ambasadorima Kvinte: "BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom"

Bećirović s ambasadorima Kvinte: "BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom"

Ima li scena gdje građani Srbije nesretnom narodu prodaju običnu vodu po cijeni od 10 maraka za litar? Ima li scena zlikovca Arkana koji otima nesretne ljude i šalje ih u Erdut? Ima li šta o planu Z4? O Jasušiju Akašiju koji je MOLIO srpske lidere da ga prihvate?

Srbija se nije suočila s bliskom prošlošću po ni jednom pitanju. Srbija nije naučila ništa ni iz jednog poraza. Srbija nije popisala svoje žrtve. Srbija nije liječila svoje rane. Srbija nije razumjela tuđe rane. Zato Srbija luta. Srbija se boji suočiti s realnošću. Živimo u mržnji", napisao je tviteraš.

Uslijedile su, kaže, brojne prijetnje te je morao blokirati stotine tviteraša.

"Preko 2000 lajkova (hvala) za 24 sata, ali više uvreda u jednom danu nego za 10 godina na tviteru. Stotinjak blokiranih. Mnogo teško pada suočavanje s istinom", napisao je.

Film Oluja izlazi krajem godine

Podsjetimo, Srbi su snimili film o Oluji.

"Projekt govori o jednom od najvećih srpskih stradanja u novijoj historiji", stoji u opisu na YouTubeu.

Srbi kažu da film prikazuje događaje koji predstavljaju jedan od najvećih zločina nad srpskim narodom od Drugog svjetskog rata, a za glavnog glumca izabran je Jovo Maksić, izbjeglica iz Knina.

"Mislim da je vrijeme da se dotaknemo ove bolne teme i jednostavno kažemo svoju stranu tog rata, da nas ne prikazuju samo kao zločince, već da bismo vidjeli da su i naši ljudi ozbiljno patili. To su teme kojih bi se definitivno trebalo dotaknuti i mislim da bismo trebali snimiti što više filmova o našim bolnim temama.

Deseci filmova o Jasenovcu, Oluji, o Kosovu, baš kao što su Amerikanci napravili pregršt o Vijetnamu. Toliko je priča koje se mogu ispričati, a one su teške i tragične. Dok sam razgovarao sa svjedocima, bilo mi je jako teško i mislim da bi mlađe generacije trebale vidjeti što nam se događalo kroz historiju.

Imam troje djece i moja starija kći, koja ima 10 godina, sada sa mnom gleda Daru iz Jasenovca. Djeca danas jednostavno ne znaju šta se dogodilo i mislim da je naša dužnost ispričati te tragedije", prošle godine rekao je redatelj Miloš Radunović, piše Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije