Španjolski mediji otkrili novi format: Liga prvaka više neće biti ista

Radiosarajevo.ba
Španjolski mediji otkrili novi format: Liga prvaka više neće biti ista
Arhiv / Španjolski mediji otkrili novi format: Liga prvaka više neće biti ista

Europska nogometna federacija (UEFA) će u augustu objaviti velike promjene u formatu i načinu igranja Lige prvaka.

Ipak, španjolske radiostanice COPE i Radio Marca su ih preduhitrile i najavile da nova Liga prvaka kreće u ljeto 2024. godine.

Format će zadržati broj ekipa – 32, ali one neće biti raspoređene kao do sada - po četiri ekipe u osam grupa - nego osam klubova u četiri grupe.

Tih osam klubova u grupi igrat će dvokružno, dakle 14 kola. Grupu će proći prve četiri ekipe i njih ukupno osam igrat će prvu nokaut-rundu, osminu finala nove Lige prvaka.

Šesti i sedmi iz svake grupe igrat će play-out kako bi izbjegli ispadanje u prvi krug eliminacijske faze Europske lige, dok će se tamo spuštati osma, posljednja ekipa svake grupe.

Tako će svake sezone osam klubova (po dva iz svake grupe) ispadati iz Lige prvaka u Europsku ligu. 

Ovaj format osmislila je ECA (Udruženje europskih klubova) i bit će predstavljen na sastanku u augustu.

Španjolski novinari, koji su otkrili historijsku promjenu Lige prvaka, dodaju i da je čak sedam od devet njihovih klubova članova ECA-e glasalo protiv (Atletico Madrid, Sevilla, Valencia, Athletic, Villarreal, Real Sociedad i Malaga), dok su za samo Barcelona i Real.  

Dodaju i da je vodstvo La Lige protiv novog formata LP-a, kao i vrh engleske Premijer lige, drugog najjačeg nacionalnog prvenstva u Europi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije