Smjena generacija? Prvi put od 2005. ni Messija ni Ronalda nema u polufinalu CL

Radiosarajevo.ba
Smjena generacija? Prvi put od 2005. ni Messija ni Ronalda nema u polufinalu CL
Foto: EPA-EFE / Ronaldo i Messi

Punih 15 godina nije se dogodilo da Lionel Messi i Cristiano Ronaldo neće zaigrati u polufinalu Lige prvaka nakon što je Juventus prvo ispao od Lyona zbog gola u gostima, a Barcelona zatim doživjela potpuni debakl i primila osam komada od Bayerna (8-2).

Najbolji svjetski dvojac prethodno desetljeće uživao je u sjajnim uspjesima u Ligi prvaka. Tako je Cristiano Ronaldo čak pet puta podizao europski trofej, jednom s Manchester Unitedom i četiri puta s Real Madridom, dok je Lionel Messi četiri puta osvajao elitno europsko natjecanje.

Ustvari, Messi i Ronaldo toliko su dobri da je od 2007. kada je najbolji svjetski igrač bio Ricardo Kaka, jedino Luka Modrić uspio prekinuti vječito rivalstvo i osvojiti Zlatnu loptu 2018. Sve ostale godine prestižnu nagradu osvajao je portugalsko-argentinski duo.

No, vrijeme čini svoje i nakon što ćemo prvi put u 15 godina gledati polufinale bez Messija ili Ronalda postavlja se pitanje je li zaista došlo vrijeme za smjenu generacija. Kako pišu 24sata, Ronaldu je 35, Messi ima 33 na leđima i htjeli mi to priznati, htjeli oni sami to priznati ili ne, njihovo vrijeme na svjetskom vrhu polako se bliži kraju i dolaze nove mlade snage.

Kalibar klasnih igrača kao što su oni omogućit će im da nogomet igraju i do 40. ako će imati motiva i ako ih zdravlje posluži, no svaka epoha daje svoje, a ona Ronalda i Messija polako kopni.

Slijedom svega otvara se i pitanje ko će biti ovogodišnja Zlatna lopta i ko će stati uz bok najvećima? Ako je suditi prema učinku, pogotovo ako Bayern dogura do finala Lige prvaka pa eventualno osvoji natjecanje, čak i ako ne, ne bi trebalo biti pogovora da će to biti Robert Lewandowski. No, to tek ostaje vidjeti.

Statistika igrača u CL - undefined

Foto: SofaScore: Statistika igrača u CL

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije