Sreća pomazila Sarajevo, lijepa vijest iz Nyona i pored dva duela sa Celticom

Anadolija
Sreća pomazila Sarajevo, lijepa vijest iz Nyona i pored dva duela sa Celticom
Foto: Radiosarajevo.ba / Na Koševo bi mogao doći još jedan europski gigant i velikan

Fudbalere Sarajeva čeka izuzetno težak posao u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. "Bordo" klub je za rivala dobio slavni škotski klub Celtic iz Glasgowa, koji je protekle sezone stigao do 50. jubilarnog naslova nacionalnog šampiona.

Sarajevo i Crvena zvezda saznali protivnike u Ligi prvaka

Ipak, to "keltima" nije pomoglo da prestignu najvećeg, gradskoj rivala Rangerse, koji imaju 54. naslova šampiona Škotske. No, Celtic posljednjih godina dominira Škotskom, ali najviše zbog finansijskih problema Rangersa, koji su zbog toga morali da prođu put od najnižeg ranga takmičenja do najvišeg. Celtic je to znao iskoristiti i došao je do osam uzastopnih naslova šampiona.

Ipak, Celtic za razliku od "policajaca" ima naslov šampiona Evrope iz sezone 1966/67. U finalu igranom u Lisabonu, "kelti" su savladali Inter rezultatom 2:1, i to nakon velikog preokreta u posljednjih pola sata utakmice.

Finale Kupa šampiona igrali su i tri godine kasnije, ali su tada poraženi od holandskog Feyenoorda, 1:2 poslije produžetaka.

Klub je osnovan 6. novembra 1887. godine, a prvu zvaničnu utakmicu odigrao je u maju naredne godine, i to prijateljsku protiv Rangersa. Celtic domaće utakmice igra na Celtic Parku čiji je kapacitet nešto preko 60.000 mjesta.

Zanimljivo, u toku prošle sezone Celtic je promijenio menadžera, ali ne zbog loših rezultata, nego zato što je Brendan Rodgers dobio ponudu od Leicester Cityja i odlučio da se vrati u Englesku. Naslijedio ga je Neil Lennon, kojem je to drugi mandat na klupi škotskog velikana u kojem je i kao igrač proveo čak sedam sezona.

Trenutno jedan od najpoznatijih prvotimaca Celtica je iskusni 34-godišnji Nijemac Marvin Compper. Tu je i bivši škotski reprezentativac i klupski kapiten 33-godišnji Scott Brown, te 36-godišnji golman Craig Gordon, koji i dalje brani za nacionalni tim.

U svakom slučaju pred Sarajevom je veliki izazov u kvalifikacijama Lige šampiona, posebno 9. ili 10. jula na Celtic Parku, gdje uvijek vlada paklena atmosfera. Za bh. šampiona bila bi sjajna stvar da odigra dobru utakmicu i dođe do povoljnog rezultata, kako bi u revanšu na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase - Koševo", 16. ili 17. jula, tribine bile ispunjene do posljednjeg mjesta.

"Dobili smo najatraktivnijeg protivnika u prvom kolu kvalifikacija za UEFA Ligu prvaka. Čast će nam biti igrati protiv Celtica, kluba s takvom historijom i tradicijom", rekao je Husref Musemić, šef stručnog štaba Fudbalskog kluba Sarajevo poslije današnjeg žrijeba u obavljenog u sjedištu UEFA-e u Nionu (Švicarska).

Prva utakmica igrat će se u Glazgovu 9. ili 10. jula, dok će revanš na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase-Koševo" biti odigran 16. ili 17. dana u narednom mjesecu.

Kako piše scsport.ba, sretnim odabirom odlučeno je da poraženi iz ovog duela ide direktno u treće pretkolo Evropske lige.

Na izvlačenju u Nyonu svi parovi iz prvog pretkola Lige prvaka bili su u istom bubnju, te je sretnim odabirom odlučeno ko će od poraženih ekipa ići direktno u treće pretkolo.

Sreća je pomazila tim sa Koševa, jer je izvučen upravo par Celtic – Sarajevo. Škotski gigant je veliki favorit u ovom susretu, ali bordo klub može obradovati činjenica da će direktno u treće pretkolo u slučaju poraza.

"Celtic nismo željeli u žrijebu, ali kako je, tako je... Moramo izvući pouke iz prošlogodišnje utakmice s Atalantom (Sarajevo izgubilo u kvalifikacijama Evropa lige na svom terenu 0:8, op.a.). Moram biti puno pametniji nego protiv Talijana. Ona utakmica nam je bila škola za čitav život. Protiv Celtica, odnosno u Evropi moramo igrati s puno više discipline i koncentracije. Oni igraju brzo i čvrsto. Vjerujem da ćemo naći načina da im se suprotstavimo i da u Škotskoj ostvarimo povoljan rezultat za revanš u Sarajevu", istakao je Musemić, dodavši:

"Imamo li šansi protiv Celtica? Čim igramo, sigurno da imamo i nećemo se predati unaprijed. Gledali smo ih prošle godine u Armeniji. Igrali su dan prije našeg susreta s Banantsom. Odlična su ekipa. Koliko sam vidio izmijenili su igrački kadar u posljednje vrijeme, ali prikupit ćemo što više informacija do utakmica s njima". 

Zanimljivo, Musemić je svojevremeno kao igrač debi u dresu Heartsa u škotskom šampionatu imao upravo protiv Celtica.

"Bio je 15. ili 16. august. Prvo kolo prvenstva. Pun stadion u Edinburgu i odličan ambijent. Igrali smo dobro, ali smo tada izgubili od Celtica 1:3. Ta utakmica kao debitantska ostat će mi uvijek u pamćenju. Sve u svemu, čekaju nas dvije sjajne utakmice na međunarodnoj sceni sa slavnim rivalom", kazao je Musemić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije