Skandal na Europskom prvenstvu: UEFA suspendovala Demirala, neće igrati četvrtfinale u Berlinu

2
Radiosarajevo.ba
Skandal na Europskom prvenstvu: UEFA suspendovala Demirala, neće igrati četvrtfinale u Berlinu
Foto: EPA / Merih Demiral

UEFA je suspendovala turskog štopera Meriha Demirala, junaka pobjede ove reprezentacije protiv Austrije u osmini finala Europskog prvenstva, kada je fudbaler postigao oba gola u pobjedi rezultatom 2:1, ali je slavio pogotke tako što je rukama formirao tzv. "vučji pozdrav", odnosno napravio simbol "Sivih vukova".

To je pokret desničarske ekstremističke ideologije i prati je Savezna kancelarija za zaštitu ustava u Njemačkoj, a neke zemlje bi ga rado proglasile terorističkim.

Demiral je tako dobio kaznu zbog koje sigurno neće igrati u četvrtfinalu, koje će Turska igrati u subotu, 6. jula, protiv Nizozemske, a čak i u slučaju prolaska njegovog tima u polufinale neće biti u timu.

Ministar Helez za Radiosarajevo.ba: Vojnici Srbije nisu došli na naš poziv, u toku je istraga

Ministar Helez za Radiosarajevo.ba: Vojnici Srbije nisu došli na naš poziv, u toku je istraga

Štoper će moći da pomogne svojim momcima samo ako se Turska domogne finala Evropskog prvenstva, odlučila je UEFA.

Zanimljivo, Demiral nije vidio nikakav problem.

"Način na koji sam slavio ima veze sa mojim turskim identitetom, zato sam napravio ovaj gest. Vidio sam ljude na stadionu sa istim gestom. Ne postoji nikakva skrivena poruka", rekao je Demiral.

Štoper saudijskog Al Ahlija je najavio da će da ga ponovi.

Svi smo mi Turci, jako sam ponosan što sam Turčin. To je smisao svega. Samo sam želeo da pokažem koliko sam srećan, nadam se da će biti više prilika da ponovo pokažem ovaj gest, pišu srbijanski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije