Sjeverna Makedonija šokirala Njemačku, ostali velikani uspješni

1
Hina
Sjeverna Makedonija šokirala Njemačku, ostali velikani uspješni
Foto: EPA-EFE / Makedonci nakon pobjede

Nogometna reprezentacija Sjeverne Makedonije priredila je senzaciju pobijedivši u Duisburgu Njemačku sa 2-1, dok su Francuska, Engleska, Italija i Španjolska ostvarile pobjede u nastavku kvalifikacija za SP 2022. godine.

Premda Njemačka već neko vrijeme ne podsjeća na reprezentaciju koja je četiri puta bila svjetski prvak, posljednji put 2016. u Brazilu, trijumf Makedonaca u susretu 3. kola J skupine je senzacija.

Domaćin je dominirao, no gosti su poveli u sudačkoj nadoknadi prvog dijela golom Gorana Pandeva. Makedonski kapetan je povukao kontru, a na koncu je i sam zatresao mrežu. Izjednačio je Ilkay Gundogan iz jedanaesterca u 62. minuti i kada se činilo kako će "elf" okrenuti rezultat, gosti su stigli do nove prednosti.

Kapetan Dinama Arijanb Ademi je proigrao Eljifa Elmasa koji je u 85. pogodio pored Marca-Andrea ter Stegena za jednu od najvećih makedonskih pobjeda i prekid niza od 17 uzastopnih njemačkih pobjeda u kvalifikacijama za World Cup. Ademi je igrao cijeli susret baš kao branič Rijeke Darko Velkovski.

U ranije odigranom susretu Armenija je odličnoj utakmici pobijedila Rumunjsku sa 3-2 ostvarivši i treću pobjedu u skupini pa sada vodi ispred "elfa". Zanimljivo, svih pet golova je palo u drugom poluvremenu. Domaćin je poveo, Rumunjska se vratila s dva gola u nizu, no u 78. minuti je ostala s igračem manje nakon što je isključen George Puscas. Armenija je s igračem više u posljednjim minutama zabila dva gola izborivši pobjedu.

Za Armeniju su zabili Eduard Spertsjan (56), Varazdat Harojan (86) i Tigran Barseghjan (89-11m), dok je oba gola za Rumunjsku zabio Alexandru Cicaldau (62, 72). Island je na gostovanju pobijedio Lihtenštajn sa 4-1.

Na ljestvici vodi Armenija s devet bodova, Njemačka i Sjeverna Makedonija imaju po šest, Rumunjska i Island po tri, a Lihtenštajn je na začelju bez bodova.

Aktualni svjetski prvaci Francuzi, te bivši svjetski prvaci Englezi, Španjolci i Talijani nisi dozvolili iznenađenja ostvarivši nove pobjede.

Francuska je, podsjećanja radi, u susretu D grupe na Grbavici pobijedila Bosnu i Hercegovinu sa 1-0, a pogodak odluke zabio je Antoinea Griezmann u 61. minuti. Adrien Rabiot je ubacio, a napadač Barcelone glavom pogodio mrežu Ibrahima Šehića.

U drugom susretu Ukrajina i Kazahstan su odigrali 1-1.

Francuska sada vodi na ljestvici sa sedam bodova, Ukrajina ima tri, Finska dva, a BiH i Kazahstan po jedan bod.

Prvi suparnik hrvatske reprezentacije na EURO-u, Engleska je u susretu skupine I pobijedila sa 2-1 Poljsku koja je bila bez najboljeg igrača Roberta Lewandowskog.

"Gordi Albion" je poveo u 19. minuti golom Harryja Kanea iz kaznenog udarca, a izjednačio je Jakub Moder u 58. minuti iz prvog poljskog udarca prema engleskim vratima. Tri boda domaćinu donio je Harry Maguire u 85. minuti.

Engleska je tako produžila niz bez poraza u kvalifikacijama za SP na 24 utakmice, a zadnji poraz doživjeli su od Ukrajine 2009. Bio je to i 20. međusobni susret, a Poljska je slavila samo jednom, davne 1973.

Engleska vodi na ljestvici skupine s devet bodova ispred Mađarske sa sedam, Albanija ima šest, dok je Poljska ostala na četiri boda.

U skupina C Italija je na gostovanju porazila Litvu sa 2-0 golovima Stefana Sensija (48) i Cire Immobilea (90+4-11m).

Ovom pobjedom talijanska vrsta je pod vodstvom Roberta Mancinija nanizala čak 25 utakmica bez poraza, pri čemu na 18 susreta nije primila gol. Posljednji poraz su doživjeli u rujnu 2018. u Lisabonu od Portugala (0-1) u Ligi nacija.

Najduži niz bez poraza "Azzurri su ostvarili od studenog 1935. do srpnja 1939. kada su nanizali 30 susreta bez poraza.

Sjeverna Irska i Bugarska su remizirale bez golova. Italija vodi na ljestvici s devet boodva ispred Švicarske koja ima šest bodova i utakmicu manje.

U skupina B Španjolska je pobijedila Kosovo sa 3-1, a ponovo je među strijelcima bio Dani Olmo.

Kosovo je 34 minute odoljevalo španjolskim napadima, a onda je "nokautirano" za dvije minute. Prvo je Olmo u 34. minuti majstorski pogodio za 1-0, a u 36. minuti Ferran Torres je pogodio za 2-0. Kosovo je smanjilo u 70. minuti golom Besara Halimija, no pet minuta kasnije Gerar Moreno je vratio utakmicu u "sigurne vode" za domaćina.

Na ljestvici vodi Španjolska sa sedam bodova ispred Švedske koja ima bod manje i utakmicu manje.

U Skupina F Škotska, još jedan od hrvatskih suparnika na skorašnjem EP-u, je bez većih problema porazila Farske Otoke sa 4-0. Strijelci su bili John McGinn (7, 53), Che Adams (60), Ryan Fraser (70), a Kieran Tierney je upisao tri asistencije.

Identičnim rezultatom je lider skupine Danska na gostovanju porazila Austriju, a golove su zabili Andreas Olsen (58, 74), Joakim Maehele (64), Pierre-Emile Hojberg (67).

Danska vodi na ljestvici skupine s tri pobjede, a Škotska je druga s pet bodova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije