Sjajna priča: Trener koji je radio u BiH tvorac senzacije na Azijskom kupu

0
Radiosarajevo.ba
Sjajna priča: Trener koji je radio u BiH tvorac senzacije na Azijskom kupu
Foto: Screenshot / Petar Šegrt

U svom premijernom nastupu na Azijskom kupu u Kataru, fudbalska reprezentacija Tadžikistana, koju vodi hrvatski stručnjak Petar Šegrt, priredila je senzaciju izborivši plasman u četvrtfinale nakon što je u osmini finala pobijedila Ujedinjene Arapske Emirate boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Ujedinjeni Arapski Emirati, koje vodi portugalski trener Paulo Bento, bili su veliki favorit. UAE je na posljednjem azijskom prvenstvu 2019. dogurao do polufinala, a četiri godine ranije bili su treći. U dosadašnjih deset nastupa najbolji rezultat su ostvarili 1996. godine izgubivši u finalu od Saudijske Arabije.

S druge strane Tadžikistan je prvi put na prvenstvu i već je prolaz grupe predstavljao senzaciju. Međutim, Šegrtovi izabranici priredili su još jedno čudo.

Novi detalji akcije na Ilidži: Otkrivamo imena petero uhapšenih

Novi detalji akcije na Ilidži: Otkrivamo imena petero uhapšenih

Tadžikistan je poveo u 30. minuti golom Vahdata Khanonova, no UAE je u petoj minuti nadoknade uspio izjednačiti golom Khalifa Al Hammadija odvevši susret u produžetak.

U dodatnih pola sata nije bilo golova, pa su pobjednika odlučili jedanaesterci. Svih pet Šegrtovih odabranika je bilo precizno, dok je na suprotnoj strani u drugoj seriji udarac Caia Caneda obranio Rustam Jatimov.

Šegrt je rođeni Đurđevčanin, a u januaru 2022. godine sjeo je na klupu Tadžikistana te izborio prvi plasman ove zemlje na Azijsko prvenstvo.

Još kao dijete s roditeljima je otišao živjeti u Njemačku, a kao igrač nije imao veliku karijeru. Tokom trenerske karijere vodio je austrijske i njemačke niželigaše, Maldive, Afganistan, klubove u Indoneziji…

Javnosti u BiH je poznat kao bivši trener sadašnjeg federalnog prvoligaša Zvijezde iz Gradačca.

U Tadžikistanu je postao heroj već kada je izborio plasman na Azijsko prvenstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije