Država Katar domaćin Azijskog kupa: Nastupa i reprezentacija Palestine

0
Radiosarajevo.ba
Država Katar domaćin Azijskog kupa: Nastupa i reprezentacija Palestine
Foto: Ambasada Katara u BiH / Država Katar domaćin Azijskog kupa

Utakmicom između domaćina Katara i Libana, koja će se odgirati na spektakularnom Lusail stadionu na kojem je odigrano čuveno finale FIFA Svjetskog prvenstva (SP) 2022. između Argentine i Francuske, sutra, 12. januara, započet će Azijski kup (AFC Asian Cup Qatar).

Zemlja Zaljeva, koja brani naslov prvaka Azije, do 10. februara 2024. godine će po treći put ugostiti najbolje nogometaše kontinenta, a nakon uspješne organizacije Mundijala, kojeg je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino u decembru 2023. proglasio najboljim u historiji.

Predsjednik Azijske nogometne konfederacije (AFC), šeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa pohvalio je napore Države Katar da dovrši sve organizacijske aktivnosti za, kako je rekao, domaćinstvo izuzetnog izdanja AFC Azijskog kupa, izražavajući svoje povjerenje u sposobnosti Katarskog nogometnog saveza (QFA) i lokalnog organizacijskog odbora ovog natjecanja, prenosi katarska državna novinska agencija QNA.

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Inače, gledatelji će na devet spektakularnih stadiona, među kojima je sedam onih na kojima je u novembru i decembru 2022. godine igrano Svjetsko prvenstvo (SP), kao i širom svijeta putem malih ekrana, moći pratiti ukupno 51 utakmicu. Igrat će ih 24 ekipe raspoređene u šest grupa.

Susreti će se igrati na stadionima koji su nam već dobro poznati sa Svjetskog prvenstva: Lusail, Al Bayt, Khalifa International, Al Janoub, Ahmad bin Ali, Al Thumama, te Education City. Dodatno, za vrijeme ovog Azijskog kupa korist će se još dva stadiona: Jassim bin Hamad i Abdulla bin Khalifa. Finalna utakmica će, također, biti održana na Lusailu, gdje su Leo Messi i društvo slavili 18. decembra 2022. godine.

Fudbaleri Maroka izbacili Španiju sa Svjetskog prvenstva pa pali na sedždu

Fudbaleri Maroka izbacili Španiju sa Svjetskog prvenstva pa pali na sedždu

Katar dočekuje navijače iz cijelog svijeta

Podsjetimo, prvobitni domaćini Azijskog kupa trebala je biti Kina, ali je ranije odustala od domaćinstva zbog pandemije COVID-19. Južna Koreja i Indonezija su, također, bili u utrci za organizaciju kontinentalnog nogometnog takmičenja, ali je povjerenje, ipak, ukazano zvaničnoj Dohi, glavnom gradu države gdje ovaj turnir ugošćen još 1988. i 2011. godine.

"Katar se sprema ponovno dočekati navijače iz cijelog svijeta. Očekujemo ogroman interes za turnir, na kojem će se natjecati najbolji igrači iz cijele Azije", rekao je Hassan Al-Kuwari, izvršni direktor marketinga i komunikacija Organizacijskog odbora Azijskog kupa.

Tokom FIFA Svjetskog prvenstva navijači iz svih dijelova svijeta svjedočili su iznimnom gostoprimstvu katarskih domaćina. Doha vjeruje da različitim sadržajima može ponovo ponuditi odlično iskustvo.

"Tokom 2024. veselimo se što ćemo ugostiti mnogo više ljubitelja nogometa, te ih pozvati da iskuse prošireni ugostiteljski krajolik zemlje, od novih hotela do zabavnih atrakcija. Qatar Tourism će sa svoje strane dati podršku stvaranju uzbudljive atmosfere tokom turnira tako što će organizirati nekoliko događaja visokog profila koji zadovoljavaju različite ukuse i interese", rekao je ranije Abdulaziz Ali Al-Mawlawi, šef sektora marketinga i promocije u Qatar Tourismu.

Podsjetimo, Katar je 2023. godine posjetilo više od četiri miliona turista, najviše u posljednjih pet godina, što je pozitivno naslijeđe velikih sportskih natjecanja poput SP-a.

Nastupa i reprezentacija Palestine

Na Azijskom kupu nastupt će i selekcija Države Palestine, zemlje koja u ovom trenutku proživljava neke od najtežih dana u svojoj historiji. Nastup na turniru ova reprezentacija započet će 14. januara, utakmicom protiv Irana. Palestina treći put zaredom učestvuje na Azijskom kupu nakon što su prvi put nastupali 2015. godine u Australiji, te četiri godina kasnije u Emiratima.  

Reprezentacija Katara u turnir će, kako smo već naveli, ući kao braniteljica naslova prvaka Azije, nakon što je 2019. osvojila prestižni naslov pobjedom nad Japanom.

Domaćin Katar se ovaj put nalazi u grupi A, zajedno s Kinom, Tadžikistanom i Libanonom.

Evo i ostalih grupa:

Grupa B: Australija, Uzbekistan, Sirija i Indija;

Grupa C: Iran, UAE, Hong Kong i Palestina;

Grupa D: Japan, Indonezija, Irak i Vijetnam;

Grupa E: Južna Koreja, Malezija, Jordan i Bahrein;

Grupa F: Saudijska Arabija, Oman, Kirgistan i Tajland.

Kao što je poznato i sa Svjetskog prvenstva održanog 2022. godine, maksimalna udaljenost dva stadiona u Kataru je 75 kilometara.  To će omogućiti navijačima da prisustvuju na više utakmica dnevno.  Sve ulaznice za AFC Asian Cup Qatar bit će digitalne. Koga zanima, ulaznice za utakmice grupne faze mogu se kupiti online putem službene web stranice za prodaju ulaznica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije