Ko je koga zvao: Saudijska Arabija kriva za Super ligu, Putin promijenio tok...

1
Radiosarajevo.ba
Ko je koga zvao: Saudijska Arabija kriva za Super ligu, Putin promijenio tok...
EPA / Princ Salman, Infantino i Putin

Njemački "Süddeutsche Zeitung" otkrio je pozadinu Super lige i iznio šokantna saznanja da je "zatvorena" liga bila u režiji saudijskog princa Mohamada bin Salmana.

Navodi se i da je ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao vlasnika Chelsia Romana Abramoviča i pritisnuo ga da odustane od Super Lige jer je ruski Gazprom, glavni sponzor Lige prvaka, ujedno i ambicioznog Zenita iz Sankt Peterburga koji se probija u elitu.

Takođe, Sankt Peterbug je jedan od domaćina predstojećeg Evropskog prvenstva, ali i finale Lige prvaka naredne godine.

U vezi s tim, Rusija mora da bude u epicentru dešavanja kako ne bi postala drugorazredna fudbalska zemlja osnivanjem Super lige.

Samim tim bi Liga prvaka izgubila na važnosti, a Rusija veliki događaj.

Odmah za Chelsiem se povukao Manchester City.

Šeik UAE Mansur bin Zajed, čim je saznao za Saudijce momentalno se povukao jer ne želi da bude dio projekta omraženih Saudijaca za njegovu zemlju.

Samim tim ni Paris Saint-Germain F.C., čiji su vlasnici iz Katara, nisu htjeli u tu priču baš iz istih razloga i zategnutih odnosa dvije zemlje.

Glavna spona Saudijcima bio je predsjednik Real Madrida Florentino Perez i on je najzaslužniji što su Saudijci ušli u projekat.

Sve nakon što je njegova građevinska kompanija dobila u toj zemlji da gradi zabavni centar vrijedan 6,5 milijardi eura, ali i sponzorski ugovor za Real uz honorar 150 miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije