Sušić za Radiosarajevo.ba: Šteta je što derbi ne odlučuje prvaka BiH

Faruk Zametica
Sušić za Radiosarajevo.ba: Šteta je što derbi ne odlučuje prvaka BiH
Arhiv / Safet Sušić
Safet Sušić jedan je od najboljih fudbalera koji su rođeni na prostoru bivše države. Njegovim majstorijama divili su se od Vardara pa do Triglava, a potom i u cijeloj Europi.

Sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine izborio je historijski plasman na Svjetko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Nakon razlaza s Antalyom uživa u fudbalu, a kao i svi mi još uvijek je pod impresijama fantastične fudbalske sedmice koja je iza nas. Poseban dojam na njega ostavila je rimska Vučica koja je izbacila Barcelonu iz Lige prvaka.

"Ne samo da su ih izbacili iz daljnjeg takmičenja, nego je Roma potupno nadigrala Barcelonu u svim segmentima fudbalske igre. Mogli su postići i više golova na utakmici, a Barcelona je djelovala potpuno nemoćno. Roma je potpuno zasluženo izborila plasman u naredni krug takmičenja", kaže najuspješniji selektor Bosne i Hercegovine u historiji Safet Sušić na početku razgovora za Radiosarajevo.ba.

Po riječima Sušića Edin Džeko je odigrao jednu od najboljih utakmica u svojoj karijeri, a Pape smatra kako je kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine najbolji napadač svijeta.

"Džeko je najbolji fudbaler Rome, a protiv Barcelone je odigrao zaista jednu fantastičnu utakmicu. Ne samo zbog toga što je postigao pogodak i što je na njemu napravljen jedanaesterac. Sačuvao je svaku loptu, odlično se kretao, trčao, radio za ekipu. Odigrao je utakmicu za čistu desetku. Po meni on i Lewandowski su trenutno dvije najbolje devetke na svijetu. Dva klasična napadača, fudbaleri koji imaju sve što je jednom centarforu potrebno", ističe Sušić.

U nedjelju je na rasporedu i novi Sarajevski derbi. Na stadionu Asim Ferhatović Hase Sarajevo će ugostiti gradskog rivala Željezničar. Sušić se sjeća jednog od najpoznatijih derbija odigranih u gradu na Miljacki.

"Sjećam se te utakmice odigrane 1982. godine jako dobro. Tada je postavljen i rekord stadiona (55.000 op. a.), a o toj utakmici se mnogo pričalo. Obje ekipe su bile izuzetno kvalitetne, igrao se fantastičan fudbal, stadion je bio pun i bio je to jedan fudbalski praznik. Uspio sam postići pogodak i pobijedili smo rezultatom 2:1 i zbog toga ću se uvijek sjećati te utakmice", kaže Sušić.

Željezničar i Sarajevo sada u derbi ulaze u različitom raspoloženju. Bordo tim je četvrtoplasirani na tabeli, dok je Željezničar lider i vodit će veliku borbu sa Zrinjskim do kraja prvenstva za titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

"Derbi je specifična utakmica i zaista nije floskula kada se kaže da tu favorita nema. Želji puno znači ova utakmica u borbi za titulu i pobjedom mogu napraviti veliki korak ka njoj, dok će Sarajevo željeti da im pokvari računicu. Šteta je što ta utakmica ne odlučuje prvaka Bosne i Hercegovine", ističe Sušić.

Sušić je na prošlom Mundijalu bio jedan od selektora. Odveo je Zmajeve na prvo Svjetsko prvenstvo, a na Mundijalu u Rusiji ima svoje favorite.

"Francusku ne bih svrstao u red najvećih favorita. Mislim da se novi-stari prvak svijeta treba tražiti između tri selekcije. Njemačka, Španija i Brazil su najveći favoriti, pa tek onda dolaze Francuzi. Argentinu sam gledao i mislim da će jako teško do trofeja. Messi jeste genijalac, ali ne može sam. Kada Messi ne igra onda to nije ista ekipa, bez obzira što tu imate igrače poput Aguera ili Di Marije. Ne vidim ih kao potencijalne prvake", ističe Sušić.

Nakon što se rastao sa turskom Alanyom Safet Sušić je slobodan trener, a kaže kako još uvijek vaga ponude i čeka najbolju.

"Ne može se ništa planirati u mom poslu. Znate kako je to. Vidjet ćemo, postoje neke opcije i ponude, ali nigdje ne žurim. Vidjet ćemo šta će biti", jasan je Sušić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije