Safet Sušić Pape: Najviše volim FK Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Safet Sušić Pape: Najviše volim FK Sarajevo
/ Safet Sušić u prodoru (Fudbaleri i timovi)

Najbolji fudbaler Bosne i Hercegovine u prošlom stoljeću, a mnogi će reći i najbolji kojeg je naša domovina imala svih vremena - Safet Sušić Pape govorio je  za srbijanski Mozzart.

Otkrio je da je kao dječak trenirao i gimnastiku.

"Kada sam imao dvanaest godina trenirao sam gimnastiku. Čini mi se dva puta sedmično. U mojim rodnim Zavidovićima popularan je bio rukomet i dječaci su imali dilemu, posvetiti se rukometu ili fudbalu. Fudbal je bio popularniji i ja sam se okrenuo fudbalu. Počeo sam u Krivaji, a dodatni motiv dao mi je stariji brat Sead koji je prvi krenuo sa treninzima", rekao je Sušić.

Uvijek iskreni Pape kaže kako je kao dječak navijao za Partizan, a da mu je sada u srcu Fudbalski klub Sarajevo.

"Kao dječak navijao sam za Partizan. Plakao sam kad su Crno-bijeli izgubili od Reala 1966. godine u finalu Kupa šampiona i pored prednosti od 1:0. Kad je brat Sead prešao u Crvenu zvezdu i osam godina igrao za Crveno-bijele i ja sam prešao da navijam za Zvezdu. Trenutno, najviše volim FK Sarajevo gdje sam proveo devet i pol godina odnosno PSG za koji sam igrao godinu dana manje", kaže Pape.

Nezaboravni su nastupi u dresu Jugoslavije, ali i selektorski uspjeh sa Zmajevima.

"Iz igračke karijere uvijek ću se sjećati utakmice kvalifikacija za Mundijal iz 1977. godine sa reprezentacijom Rumunije. Igrali smo u Bukureštu, dobili sa 6:4, a ja sam dao tri gola. Uvijek ću pamtiti učešća na dva svjetska šampionata, Španija i Italija, i jednom kontinentalnom prvenstvu u Francuskoj. Kao selektor BiH plasirali smo se na SP koje je održano u Brazilu. Mada smo imali odličan skor posljednji trijumf nad Litvanijom odveo nas je u Brazil. Također, nezaboravno", ističe Sušić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije