Rusija protiv Hrvatske u četvrfinalu: Sjećanje na čudo na Wembleyu

J. M.
Rusija protiv Hrvatske u četvrfinalu: Sjećanje na čudo na Wembleyu
U četvrtfinalu Svjetskog fudbalskog prvenstva danas se u Sočiju sastaju Rusija i Hrvatska.

Kada se spomenu ove dvije reprezentacije, prva asocijacija nije neki njihov međusobni duel nego to što je selekcija Hrvatske doprinijela najvećem uspjehu ruskog reprezentativnog fudbala.

Vratimo se u jesen 2007. godine, u kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj. U grupi E nalazile su se reprezentacije Hrvatske i Rusije, koje su, zajedno s Engleskom, vodile bitku za dva mjesta koja vode u završnicu.

Nakon dvije miroljubive utakmice između Hrvatske i Rusije koje su završene bez golova i pobjede "vatrenih" nad Engleskom u Maksimiru, stvari su postale jasnije uoči dva posljednja kola. Hrvatska je osigurala prvo mjesto, dok su Rusija i Engleska vodile mrtvu trku za drugu kartu za Euro.

Činilo se da su sve ruske lađe potonule nakon što je "zbornaja" neočekivano poražena 17. novembra u Tel Avivu od Izraela 1:2.

Englezi su četiri dana ksnije imali sve u svojim rukama: U posljednjem kolu protiv Hrvatske na Wembleyu trebao im je bod za drugo mjesto i plasman na Europsko prvenstvo. Činilo se da će s lakoćom ostvariti cilj jer "kockastim" utakmica u Londonu ništa nije značila.

"Nadam se da će Hrvati pokazati požrtvovanost, baš kao Izraelci kojima utakmica s nama ništa nije značila, ali su se borili. To je jedini način da branite čast vaše zemlje. Ne vidim ništa nemoguće u pobjedi Hrvatske", izjavio je tadašnji ruski selektor Guus Hiddink.

Holandski trener je kasnije priznao: Kada je izgovarao ovu izjavu ni sâm nije vjerovao u mogućnost čuda na Wembleyu!

Leonid Fedun, vlasnik moskovskog Spartaka, bio je konkretniji: "Ako Hrvatska pobijedi, trojici najboljih igrača i golmanu poklonit ću po Mercedes".

Ruski reprezentativci su 21. novembra 2007. godine u posljednjem kolu kvalifikacija igrali protiv slabašne Andore u gostima, a jednim uhom slušali šta se dešava na Wembleyu.

A tamo su stvari krenule sjajno po njih: U 8. minuti je Niko Kranjčar doveo Hrvatsku u vodstvo, da bi šest minuta kasnije Ivica Olić udvostručio prednost pulena Slavena Bilića! U nastavku preokret: Frank Lampard s bijele tačke i Peter Crouch donose Englezima izjednačenje 2:2, rezultat koji ih vodi na Euro.

A onda trenutak odluke 13 minuta prije kraja: Mladen Petrić je savladao Scota Carssona za konačnih 2:3. Pobjeda Hrvatske koja i Rusiju vodi na Europsko prvenstvo!

Rusi nisu krili zahvalnost hrvatskoj reprezentaciji. Mercedesi koje je obećao ruski oligarh nisu prihvaćen, jer su se Hrvati uplašili sankcija UEFA-e, koja je mogla slučaj smatrati podmićivanjem ili kršenjem fair-playa. 

Ali, zahvalnost nije izostala. Desetine hiljada Rusa iste noći pisalo je Hrvatskom nogometnom savezu, a nekoliko stotina Moskovljana ostavilo je cvijeće i poklone ispred Hrvatske ambasade u ruskoj metropoli.

Sedam mjeseci kasnije, na Europskom prvenstvu u Švicarskoj i Austriji, reprezentacija Rusije ostvarila je najveći uspjeh od stjecanja nezavisnosti. Rusi su stigli do polufinala, uspjeha koji će danas pokušati ponoviti, zapravo premašiti jer je u pitanju Svjetsko prvenstvo.

"Nikada ne smijemo zaboraviti ko nas je doveo do bronze prije 10 godina. Hvala vam, hrabra hrvatska ekipo! Od tog dana imate puno obožavatelja u našoj zemlji. I sjajno je da se sada sastajemo u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva", napisao je ruski Sport Express najavljujući današnju utakmicu u Sočiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije