Ronaldu se ovo sigurno neće svidjeti: "Procurilo" ime osvajača Zlatne lopte?!

0
Radiosarajevo.ba
Ronaldu se ovo sigurno neće svidjeti: "Procurilo" ime osvajača Zlatne lopte?!
Foto: EPA-EFE / Ronaldo pogodio za pobjedu Manchester Uniteda

Nakon što prošle godine zbog pandemije nije održana, s nestrpljenjem se u fudbalskom svijetu očekuje ovogodišnja dodjela Zlatne lopte France Footballa, najvećeg individualnog priznanja u modernom fudbalu.

Puno se proteklih dana nagađalo o tome ko bi mogao biti novi pobjednik, a kao glavni favorit isprofilirao se Lionel Messi. Prema informacijama koje dolaze iz Portugala, čini se da će taj status favorita Argentinac pretvoriti u svoju rekordnu sedmu nagradu.

Naime, portugalski STP Sports je objavio da će upravo Leo Messi dobiti Zlatnu loptu na svečanosti koja će se 29. novembra održati u Parizu. Isti izvor tvrdi da je napadač Paris Saint-Germaina već obaviješten o tome...

Aljoša Čampara: 'Dodik nama ne može prijetiti'

Aljoša Čampara: 'Dodik nama ne može prijetiti'

Desi li se takav rasplet, Messi bi ostavio Cristiana Ronalda na pet Zlatnih lopti. Tri puta nagradu su osvajali Michel Platini, Johan Cruyff i Marco van Basten, a u posljednjih 12 godina samo je kapiten hrvatske reprezentacije Luka Modrić 2018. uspio prekinuti dominaciju Messija i Ronalda.

Glavni Messijev adut za osvajanje Zlatne lopte je trofej koji je napokon uspio uzeti s reprezentacijom. Argentina je osvojila Copa Americu, dok je Messi u Barceloni bio najbolji strijelac La Lige s 30 pogodaka.

Ljetos je Messi iznenadio odlaskom iz Barcelone, objašnjenje je bilo da ga klub više ne može plaćati, da bi on kasnije kazao kako mu niko nije ni ponudio da igra besplatno.

Prešao je u Paris Saint-Germain kod starog prijatelja Neymara, ali u francuskoj ligi još nije postigao niti jedan pogodak. U Ligi prvaka zabio je tri gola u tri nastupa, ali u prvenstvu je imao najgori početak sezone u posljednjih 15 godina.

I sam je priznao da je Ligue 1 u fizičkom smislu zahtjevnija od La Lige, da su protivnici brži i jači. Međutim, i njegova je uloga u ekipi drugačija nego u Barceloni, gdje je bio alfa i omega, glavni igrač i šef na terenu.

Zanimljiv je statistički podatak da Messi dodiruje loptu gotovo 40 % manje u Francuskoj, nego što je to bio slučaj u Španiji. U svakom slučaju, očekivao je bolji početak u novoj sredini, no Zlatna bi lopta vjerojatno zaliječila mnoge Messijeve rane, piše portal sportske.jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije