Robert Prosinečki i Elvedin Begić o aktuelnim fudbalskim temama u BiH

Radiosarajevo.ba
Robert Prosinečki i Elvedin Begić o aktuelnim fudbalskim temama u BiH
Foto: Nedim Grabovica / Simposar 2018
Simposar 2018, nastavljen je jučer fudbalskim razgovorima u sarajevskom hotelu Evropa.

Prvi gosti Sabahudina Topalbečirevića na ovogodišnjem Simposaru bili su selektor Fudbalske reprezentacije BiH, Robert Prosinečki i predsjednik FS BiH - Elvedin Begić.

"Mislim da mogu biti zadovoljan s ovim što smo do sada napravili. Neki misle da ovo takmičenje nije bitno, ali bilo bi jako bitno da se plasiramo u Ligu A. Ovo je bilo jako lijepih godinu dana. Kada imaš rezultat i boravak u gradu i državi je ljepši. Dijeli nas jedan bod od plasmana u Ligu A, imat ćemo veliku podršku u Beču. Koliko sam čuo karte su već rasprodane za ovu utakmicu.

BiH je imala smjenu generacija. Otišli su igrači koji su dali mnogo toga i reprezentaciji i fudbalu u BiH. Došla je jedna mlađa generacija i pokazala je kroz kvalifikacije za EP do 21 godine. Vinko je odradio odličan posao i ja sam samo trebao uzeti one najbolje. Mislim da ćemo i nakon odlaska ovih najboljih igrača imati neke nove fantastične igrače", rekao je Prosinečki.

Prosinečki je dodao i da je rad u reprezentaciji mnogo drugačiji nego rad u klubu. Da su to praktično dva različita posla. Govorio je i o rezultatima Crvene zvezde i istaknuo da je rezultat Zvezde u Europi posljedica odličnog rada.

O Balkanskoj ligi

"Treba se igrati za nešto. Za plasman u Ligu prvaka ili za novac da bi to uspjelo. Nisam siguran da će to još zaživjeti i da će UEFA ili FIFA osigurati da se ta liga igra za nešto. Mislim da još uvijek nije realno da se to očekuje", istaknuo je Prosinečki.

"Ta generacija iz 1987. godine je odlično selektirana. Ti selektori, ta škola je bila izuzetno važna za nas. Svi ti igrači postigli su velike uspjehe i ostvarili velike karijere. Ta 1987. sigurno je bila odskočna daska za nas", rekao je Prosinečki.

"Bilo je puno kritika za tu Ligu nacije, što je razumljivo od ovih velikih klubova koji žele poštediti svoje najbolje igrače. Ja se ne slažem. Čim se igra za nešto, onda je to zanimljivo. Mi svakako želimo osvojiti prvo mjesto u grupi i proći u A grupu. Sada Liga nacija staje, a mi se ipak nadamo da ćemo izboriti Europsko prvenstvo kroz normalne kvalifikacije, da nećemo morati igrati taj baraž 2020. godine", istaknuo je Prosinečki.

Osim Prosinečkog učešće na prvoj konferenciji uzeo je i predsjednik FS BiH Elvedin Begić.

"Mi smo tu da napravimo dobar posao. Dobru pripremu za sve selekcije. Po prvi put u historiji imamo 4-5 igrača koji su prešli iz mlade selekcije u A selekciju. Najvažnije je osigurati sve ono što je potrebno selekcijama, da se ne dovodimo u situacije u kakvim smo bili nekada ranije", rekao je Begić.

"Pitanje uspjeha klubova iz BiH u Europi je pitanje za predsjednike klubova. Kada govorimo o klubovima to je pitanje i države i lokalnih zajednica. Treba nam promjena i u načinu razmišljanja. Moramo doći u poziciju da animiramo i vlast i lokalnu zajednicu po pitanju organizacije. Sarajevo, Željezničar, Zrinjski i Široki su podigli nivo organizacije i to već izgleda bolje", istaknuo je Begić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije