Robert Prosinečki: Čeka nas domaći ambijent u Austriji, oni nisu favoriti

F. Z.
Robert Prosinečki: Čeka nas domaći ambijent u Austriji, oni nisu favoriti
Foto: Nedim Grabovica / Robert Prosinečki

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u novmebru će odigrati dvije zvanične utakmice. Zmajevi će u posljednjem susretu grupne faze UEFA Lige nacija igrati protiv Austrije u Beču 15. novembra, a tri dana kasnije će u prijateljskom duelu gostovati kod reprezentacije Španije. 

Danas je u sarajevskom hotelu Evropa održana press konferencija na kojoj se prisutnim predstavnicima medija obratio selektor Robert Prosinečki. 

"U ovom mjesecu se okupljamo u Austriji, svi će doći do 12. novembra, imamo dva treninga i utakmicu protiv Austrije i znamo koliko nam ona znači. Da ostanemo prvi u grupi Ligi nacije i poslije toga putujemo za Las Palmas gdje ćemo odigrati jednu utakmicu sa zadovoljstvom nakon Austrije. Španije, možda jedna od najvećih reprezentacija na svijetu i nadamo se dobroj utakmici za Bosnu i Hercegovinu. Što se tiče spiska reprezentativaca manje više je isto ili slično uz dvojicu igrača, čak mogu reći i trojicu jer se nadam da će Bičakčić biti zdrav", kaže Prosinečki i dodaje:

"Tu su dva nova igrača što sam ih najavljivao kroz sva ova okupljanja da će ta U-21 u kojoj Vinko radi dobar posao, ali nama je najbitnije da iz njih možemo izvući nekoliko igrača. Mogu reći da je spisak od 24 igrača. Do sada je bilo 23 jer smo imali nekih problema u povredama, nekih igrača s tim da Kolašinac se opet povrijedio i sada je opet počeo raditi, Todorović ima probleme, Sarić će doći, ali ima probleme i zbog toga smo poveli 24 igrača. Manje-više sve su tu isti igrači", ističe Prosinečki.

"I Gojak i Demirović su bili neki od naših najboljih igrača u Mladoj reprezentaciji. To je sigurno naša budućnost jednog dana. Bit će taj koji će kroz godine voditi našu reprezentaciju. To su igrači koji polako dolaze u reprezentaciju. Da ih ne nabrajamo sve, ali sigurno da su talentirani i da će imati svoju minutažu", ističe Prosinečki.

Alternativa za Sarića.

"Mi se još nadamo da će biti spreman. Počeo je raditi s loptom. Prije dan-dva je već počeo raditi s loptom i vidjet ćemo koliko će biti spreman za utakmicu. Da li će igrati ili neće znat ćemo nakon dva treninga u Austriji. Moramo biti zadovoljni da nam svi igrači igraju, tako da ako bude trebalo imamo alternativu", kaže Prosinečki.

Kvalitet Austrije?

"Oni imaju dva igrača koji rade razliku. To su Arnautović i Alaba. Oni znaju da samo s pobjedom mogu dalje i vjerovatno će napasti. Ja neću reći da ćemo se mi braniti. Nekada se ekipa sama vrati nazad. Ali to nije naša filozofija. Odradit ćemo najbolje što možemo i momci su kroz sve ove utakmice do sada dali sve od sebe. To je najvažnije i ako tako bude i sada mislim da smo dovoljno kvalitetni da izvučemo dobar rezultat i budemo prvi u grupi", ističe Prosinečki.

Status Elvira Koljića?

"Koljić je bio s nama i u Americi. Pratim kako igra i sigurno da je na radaru i pratimo ga. Pratimo sve igrače. Bit će sigurno i on u konkurenciji. Talentiran je i daje golove. To je preporuka najbolja i to je najvažnije. Pratimo Koljića", ističe Prosinečki.

Da li je dobro što prvo igramo s Austrijom?

"Bilo bi suludo igrati sa Špancima prije Austrije. Sigurno smo i kada smo pravili plan željeli odigrati prvo takmičarsku, a potom i još jednu prijateljsku utakmicu", kaže Prosinečki.

Status Kolašinca?

"Kolašinac je imao tešku povredu i normalno je da poslije tri mjeseca neigranja dođeš u situaciju da povrijediš nešto drugo. Nadamo se da će pregrmiti sve to i da će biti zdrav za ono što nam je poslije Austrije najvažnije, a to su kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Mi svi želimo da odemo na Europsko prvenstvo i nadamo se da će do kvalifikacija doći u svoju formu i da će igrati u Arsenalu i pomoći reprezentaciji", ističe Prosinečki.

Igramo protiv dva favorita nakon odlične igre u ovoj godini. Možemo sve prosuti sada, da li smo zbog toga pod pritiskom?

"Ja se slažem da je Španija favorit, a Austrija nije. Ne slažem se. Fudbal je takav, ne samo fudbal, čitav sport. Može se sve prosuti u jednoj utakmici. Dođeš do finala pa izgubiš i drugi si. Mi imamo povoljan rezultat i idemo tamo po dobar rezultat. Nećemo misliti o tome šta će Austrija uraditi u Belfastu. Vjerujem da će biti i jako puno naše publike. Nikada u životu nisam mogao vjerovati da će biti toliko upita za karte. Bit će dobar i ambijent i vjerujem da ćemo tamo odigrati dobru utakmicu", kaže Prosinečki.

Izet Hajrović?

"Mislim da Duljević ima puno veću kvalitetu nego što je to Dynamo Dresden. Izet tri godine nije igrao. U dvije godine u Werderu nije odigrao puno utakmica. Dobro je igrao u zadnje vrijeme u Dinamu. Ne znači da neće biti na spisku. Sljedeće godine imamo dosta utakmica, igra dobro u Dinamu, igra dobro u Europi i ne znači da ga u budućnosti neću zvati", ističe Prosinečki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije