Vječiti rivali uoči derbija: Neka se ponovi posljednji derbi i neka pobijedi bolji

F. Z.
Vječiti rivali uoči derbija: Neka se ponovi posljednji derbi i neka pobijedi bolji
Foto: Dženan Kriještorac / Press konferencija uoči derbija
Fudbalski klub Sarajevo sutra (subota) će na stadionu Asim Ferhatović Hase u 16. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine odmjeriti snage s Fudbalskim klubom Željezničar u 117. sarajevskom derbiju.

U prostorijama kluba iz Titove 38b održana je press konferencija na kojoj su se prisutnim predstavnicima medija obratili šefovi stručnog štaba, Husref Musemić i Milomir Odović, kao i kapiteni Krste Velkoski i Sulejman Krpić. 

Konferencija za medija počela je minutom šutnje za preminulog novinara agencije FENA - Alena Mujkanovića. 

"Interesovanje je zaista veliko i to je normalno. Ja sam doživio mnogo derbija i raduje me da se tradicija nastavlja. Ovo je najvažnija utakmica u kojoj ne treba posebno motivisati igrače. Što se tiče konkretno ovog derbija mislim da Sarajevo ima nešto povoljniju situaciju, ali to ne mora ništa da znači. Mislim da imamo i mi kvalitetan sastav da se na pravi način suprotstavimo Sarajevu. Očigledno je da smo sve snage podredili tome i da ćemo izaći u kvalitetnom sastavu i na pravi način odgovoriti izazovu. Tek ćemo u takvoj situaciji imati svoju šansu na derbiju", rekao je Odović.

Da li ekipi Željezničara nedostaje karakter? Utakmicu dočekujete u lošijem raspoloženju.

"Može se to posmatrati tako. Mislim da je mnogo lošija situacija bila pred utakmicu sa Zvijezdom. Bilo je mnogo turbulencija, dogodilo se što se dogodilo. Donijeli smo neke odluke i mislim da će one dugoročno biti dobre. Istovremeno ne želim da se vraćam na te stvari. Iz prostog razloga što igramo jednu jako važnu utakmkicu. Željezničar ima širok roster koji može odgovoriti ovom zadatku. Radimo čitavu sedmicu u dobrom raspoloženju i mislim da su igrači pored velike borbenosti shvatili kako mogu parirati Sarajevu i tražiti svoju šansu. Oni su skup jako kvalitetnih igrača i bez obzira na to što obje ekipe nisu pobijedile Sarajevo je igralo odlično, mi smo protiv dobrih ekipa igrali odlično i to nam daje za pravo da očekujemo dobru utakmicu", rekao je Odović i dodao:

"Ne želim da govorim, ali pretpostavljam da Husref zna s kakvim igračima raspolažemo. Imamo adekvatne igrače koji mogu odigrati na tim pozicijama i nisam imao mnogo problema. Igrači trebaju da razumiju šta više želite i da vide da tu ima logike i da ima smisla. Pred prethodni derbi Musemić je bio u sličnoj situaciji, odigrali odličnu utakmicu, nisu uspjeli da pobjede, ali su imali puno šansi. Nismo imali puno šansi, ali smo pogađali. Iskoristio bih ovu šansu da se složim sa kolegom da je prethodni derbi bio odličan, otvoren, nije bilo taktiziranja i nije bilo valjanja po terenu, te bi želio da bude i ovaj derbi takav i neka pobijedi bolji. Mi ćemo učiniti sve da to budemo mi, a ako se to dogodi bit ćemo iznimno sretni, ako izgubimo čestitat ćemo protivniku, dodao je Odović.

Nekoliko puta ste rekli da igrači ne razumiju ono što im govorite, sada ste rekli da vas igrači bolje razumiju. Je li pomoglo to što ste odstranili neke igrače?

"Neki igrači jednostavno u historiji fudbala i jednog i drugog kluba postajli su igrači koji su imali odlične kvalitete, ali su igrali na svoj način. Međutim bili su dovoljno kvalitetni pa kada donesu određene stvari svi su im aplaudirali. Ja sam imao problema s nekim igračima. Danas se igra u dva pravca i to se treba prihvatiti. Tu je bilo određenih problema i ove sedmice su shvatili da je i to bitno i u tom kontekstu sam rekao da imamo bolje razumijevanje. Ja pozdravljam svaki individualni kvalitet, jer onda ne moraš odigrati deset tačnih pasova jer je to opasno protiv Sarajeva. Odlično bi bilo kada bi bio neko kao Pape ko će proći tri igrača i zabiti pogodak", rekao je Odović

Medijima se obratio i kapiten Plavih - Sulejman Krpić.

"Drago mi je da je ovoliko interesovanje. Sarajevo smo analizirali i vidi se od početka prvenstva da imaju kvalitet. I mi smo isto tako kvalitetna ekipa. Uvijek ima i dobrih i loših rezultata. Želimo pokazati svoj karakter na sutrašnjoj utakmici", istaknuo je Krpić.

Prvi derbi za Krpića kao kapitena?

"Bila mi je čast da dođem u Željezničar. Drago mi je zbog trake, ali je isto tako velika odgovornost. Znam kako se nositi s tim i pritiska nema nikakvog", rekao je Krpić.

"Naravno da mi je drago što ste u ovolikom broju i derbi će uvijek imati svoj veliki značaj. Rijetko kada se desilo da smo i mi i oni izgubili, ali to je fudbal. O derbiju se sve zna, položaj na tabeli i forma nisu toliko bitni. Ja bih volio da se ponovi kvalitet s derbija na Grbavici, ali da mi pobijedimo. Imamo pet bodova prednosti, ali o tome uopće ne razmišljamo. Kadrovski problemi u Željezničaru neće nas zavarati. Imamo malo povredica, ali ćemo imati sve igrače na raspolaganju. Pozivam navijače da dođu, da uživaju na derbiju, da sve prođe fer i korketno i naravno da mi pobijedimo", rekao je Musemić i dodao:

"Mislim da je prošli derbi bio odličan i da smo trebali pobijediti tu utakmicu. Mi imamo neki pritisak i želimo da pobijedimo zbog toga što dugo nismo. Da li smo mogli nekada ranije to sada nije bitno. Želimo sada pobijediti. Poraz u Gabeli nas nije uzdramo. To je sastavni dio fudbala i možda se trebao sada desiti", rekao je Musemić.

Da li je Sarajevo pod većim pritiskom?

"Na papiru smo domaćini i možda smo zbog toga pod malo većim pritiskom. Međutim to u derbijima ništa ne znači. Prvi smo na tabeli i želimo tu ostati. Sa nama se i Zrinjski bori za prvo mjesto. Oni su jako kvalitetni i imaju svoje planove i ambicije", rekao je Musemić.

Medijima se obratio i kapiten Sarajeva Krste Velkoski.

"Šta reći o utakmici o kojoj je sve rečeno. Očekuje nas jedna stvrano dobra utakmica. Željezničar ima nekih problema, ali to nas neće zavarati. Dočekujemo spremni utakmicu, pozivam sve navijače da dođu i da nas podrže", rekao je Velkoski.

Posljednji derbi Velkoski je odigrao ispod svog nivoa, osjećaš li da si nešto dužan navijačima.

"Posljednji derbi nisam odigrao tako loše. Nisam postigao gol, ali to ne znači da sam odigrao loše. Onaj derbi 'gasi sve' sam odigrao loše i preuzeo sam odgovornost na sebe. Postigao sam gol na derbiju na Grbavici kada smo osvojili titulu. Ne opterećujem se previše golovima, znam koliko sam dao za ovaj klub", rekao je Velkoski. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije