Bio je praznik, praznik fudbala, bila je ljubav, pobijedili smo zlo

F. Z.
Bio je praznik, praznik fudbala, bila je ljubav, pobijedili smo zlo
Foto: Knjiga vremena / Željezničar - Sarajevo

Srušili su ga i spalili do temelja. Znali su dobro šta rade. Iz istog razloga zapalili su Vijećnicu, Univerzitet, Zetru, Skenderiju, Dom mladih... Nisu to bili vojni ciljevi. Bio je cilj da se ubije sarajevski duh, duh mladosti. Bio je cilj da se "pamet razvuče", da nestane snage za borbu i otpor. Sarajevo to nije dozvolilo.

Grbavica je 19. marta vraćena stanovnicima Sarajeva. Nakon četiri godine opet se hodalo ulicama, koje kao da su izašle iz nekog od filmova apokalipse. Paljevina, garež. Jedan od simbola grada Sarajeva - stadion Grbavica bio je uništen. Uništeno je i nestalo 316 pehara klubova koji su nastupali pod imenom sarajevskog Željezničara.

Uništeno je sve što se moglo uništiti, ali jedno nisu mogli uništiti. Duh sarajevskog derbija je preživio, a nepuna dva mjeseca nakon povratka Grbavice gradu odigrana je jedna od najemotivinijih utakmica u historiji grada na Miljacki. Tog drugog maja 1996. godine na Grbavici se igrao fudbal. Igrao se sarajevski derbi. Derbi na kojem nam mogu pozaviditi širom svijeta i Europe. 

Gušo, Biščević, Adžem, Fatić, Memić, Kurt, Jahić, Muharemović, Kunić, Žerić i Pehlivanović na jednoj i Dedić, Elkaz, Uščuplić, Selimović, Hošić, Dalipagić, Mujkić, Gogalić, Džaviti, Granov, Ćenan, Ferhatović, Hrvat i Herco na drugoj strani odigrali su utakmicu u kojoj rezultat i nije bio toliko bitan. Ali spomenut ćemo ga. Derbi je završen rezultatom 1:1. Golove su postigli Bulend Bišćević i Dženan Uščuplić.

Autor knjige "Knjiga vremena", veliki navijač Fudbalskog kluba Sarajevo i čovjek kojeg u gradu na Miljacki poštuju i Bordo i Plavi - Enes Sijarić Sirko objavio je na Facebook stranici "Knjiga vremena" nikad objavljenu fotogaleriju s ovog derbija. Iskorist ćemo ovu priliku da se zahvalimo vlasniku fotografija što nam je dozvolio da ih preuzmemo i podijelimo s vama.

Na fotografijama se vidi da je stadion devastiran, izbušen od gelera, zgrade na Grbavici u pozadini su srušene i zapaljene, a grad na Miljacki podijeljen. Samo ovaj put na jedini način na koji se ovaj grad i može dijeliti. Podijeljen na Bordo i Plave. Jedina podjela koja u gradu podno Trebevića može biti. Sve druge su za budale i fašiste.

Kapiteni su na teren izašli pored prvog predsjednika Bosne i Hercegovine - Alije Izetbegovića. Na predsjedniku gotovo simbolično - teget plavo odijelo i bordo kravata. Ne sumnjamo uopće da je bilo namjerno. Derbi je opet u subotu. Koliko o njemu znaju današnji predsjednici i vlastodršci upitno je.

Igrat će se u subotu vjerovatno i bolji fudbal, bit će i teren bolji, igrači će biti spremniji i dresovi će im biti kvalitetniji, ali će se emocije kao na ovoj utakmici teško ponoviti, a možda je tako i bolje. Ne ponovilo se nikome, nikada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije