Revolucija iz UEFA-e: Pred vama je novi sistem bodova za europske koeficijente

0
Radiosarajevo.ba
Revolucija iz UEFA-e: Pred vama je novi sistem bodova za europske koeficijente
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / FK Sarajevo-NK GOŠK

Radikalne promjene čekaju nas od jeseni u europskom klupskom nogometu.

U više navrata pojašnjavali smo kako će izgledati novi sistem takmičenja u Ligi prvaka, Ligi Evrope i Ligi konferencije, kako će svi klubovi, u svakom od tri takmičenja, biti rangirani na istoj tabeli; kako u osminu finala direktno ide osam najboljih, a da će klubovi od devete do 24. pozciije u doigravanje, takozvani play-off za plasman među osam; kako više nema prelazaka iz takmičenja u takmičenje kada već uđete u ligaški sistem...

Sada su na red došle novine vezane za bodovanje, koje će i te kako uticati na koeficijente, pa samim tim i kasniju klasifikaciju liga. Na prvi pogled, promjene izgledaju pošteno, dat će na značaju učesnicima Lige prvaka, na drugi - djeluje da će napraviti još veći jaz između malih i velikih.

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Mogli bismo da ih nazovemo Revolucija 3.0, nakon onih takmičarskih, sistemskih izmjena, i ovih što se tiču žrijeba, prenosi portal Mozzart.

O čemu se konkretno radi?

UEFA ništa nije mijenjala kada su u pitanju bodovi što se osvajaju pobjedama u kvalifikacijama ili grupnim fazama tri takmičenja, ali jeste kada govorimo o bonus poenima.

Kako bi ova sezona Liga prvaka izgledala u novom formatu? Gdje bi bio naš Borac, ko bi direktno u 1/8 finala, ko u baraž?

U najkraćem, sam plasman u Ligu prvaka (ligaški dio) sada će donositi 6,000 bodova, umjesto dosadašnji 4,000. Svi klubovi od 25. pa do 36. mjesta imaće tu cifru zagarantovanu. Za svaki klub iznad 25. pozicije bonus raste i tako sve do prve. Najbolji nakon osam kola u ligaškom delu osim direktnog plasmana među 16 i povlaštenog polažaja na žrijebu za osminu finalu, zaradit će čak 12,000 bonus bodova.

Maksimalni broj bonus poena za učesnike Lige prvaka do sada je bio 9,000 - za samo učešće u grupi 4,000 i za plasman na jedno od prva dva mjesta, odnosno u osminu finala - 5,000.

Anketa / Treba li Savo Milošević ostati selektor reprezentacije BiH?

Anketa / Treba li Savo Milošević ostati selektor reprezentacije BiH?

Na kraju, kad podvučemo crtu, dolazimo do sledećih razlika u bonus bodovima:

LIGA PRVAKA (maksimalan broj)

Do sada: 12,000

Od jeseni: 18,000

LIGA EUROPE (maksimalan broj)

Do sada: 8,000

Od jeseni: 10,000

LIGA KONFERENCIJE (maksimalan broj)

Do sada: 4,000

Od jeseni: 6,000

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije