Real ulazi u veliki rizik: Potez koji će oduševiti milione navijača

Radiosarajevo.ba
Real ulazi u veliki rizik: Potez koji će oduševiti milione navijača
FOTO: EPA / Florentino Perez
Real Madrid ostvario je u prošloj sezoni rekordni operativni prihod od 750,9 miliona eura, što je 11,3 posto više nego prethodne sezone, u eurima to iznosi 76,3 miliona i najveće je povećanje prihoda od 2000., objavili su španski mediji.

Profit prije oporezivanja iznosi 43 ,miliona, a nakon plaćanja poreza 31,2 miliona, što je 45 posto više u odnosu na prethodnu sezonu.

Važno je naglasiti da u taj prihod ne ulazi zarada ostvarena od prodaje igrača ovog ljeta, a znamo da je Real prodao Cristiana Ronalda Juventusu za 117 miliona eura, te da tek treba potpisati novi ugovor s proizvođačem opreme, koji će biti barem trostruko veći nego dosad i bit će vjerovatno najveći na svijetu.

Real je prilično solventan i bez prodaje Ronalda i novih sponzorskih ugovora, a sve su to podaci koje omogućavaju Florentinu Perezu da razmišlja o odustajanju od potrage za sponzorima i investitorima koji bi uložili u obnovu Realova mitskog stadiona Santiago Bernabeua, te da razmisli o podizanju kredita kod komercijalnih banaka.

Ako Real bez vanjskih partnera ili sponzora započne obnovu stadionu, neće morati mijenjati ime stadiona, što je bila najveća tačka prijepora između čelništva kluba i Realovih navijača.

Međutim, ako Real sam krene u hsitorijski projekt, jasno je da na taj način preuzima i oveći rizik, jer ko može jamčiti da će Realu sljedećih desetak ili više godina ići tako dobro na poslovnom i rezultatskom planu, što je usko vezano. 

Kako god, predsjednik Reala namjerava podignuti kredit u iznosu od 400 do 500 miliona eura, što bi uz keš koji Real ima na računu trebalo biti dovoljno za temeljitu obnovu stadiona i izgradnju popratnih komercijalnih sadržaja, piše Gol.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije