Proširuje se Europska liga. Šta promjene koje uvodi UEFA znače za bh. klubove

1
A. S.
Proširuje se Europska liga. Šta promjene koje uvodi UEFA znače za bh. klubove
AA / Olimpijski stadion Ataturk u Istanbulu

Lijepa vijest stiže iz UEFA-e - Europske "kuće nogometa". Čelnici UEFA-e spremaju nove promjene u europskim takmičenjima.

Prema prvim saznanjima bit će proširena Europa liga sa još jednim pretkolom. Tačnije zemlje rangirane od 16. do 33. mjesta imat će predstavnike u kvalifikacijama za Europa ligu od sljedeće sezone.

Ova informacije je veoma važna za Bosnu i Hercegovinu, koja se trenutno nalazi na 40. mjestu, ali sa velikim šansama da ove sezone naprave daleko bolje europske rezultate nego prethodnih godina, kada je na europskoj sceni naš klupski nogomet stagnirao.

Suljagić: "Dobijamo poruke prijetnji, negiranja žrtava, provokacija i slavljenja raznih zločinaca"

Suljagić: "Dobijamo poruke prijetnji, negiranja žrtava, provokacija i slavljenja raznih zločinaca"

Zrinjski je taj kojem dajemo najveće šanse za najduži ostanak u Europi, ali i Željezničar i Sarajevo imaju otvoren put da naprave bolje rezultate i da se sve ne završi na "izletu od samo dva susreta u Europi".

/ Anketa

Kojem bh. klubu dajete najveće šanse da može doći do grupne faze u Evropi?
Rezultati

UEFA je imala ideju da viceprvaci idu u pretkolo Europa lige, a osvajač Kupa i ostali klubovi po ligaškom plasmanu u kvalifikacije Konferencijske lige

Dakle, od naredne sezone zemlje koje budu plasirane od 16. do 33. mjesta na UEFA ranking listi imat će jedan klub u pretkolu Lige prvaka, jedan klub u pretkolu Europa lige i dva kluba u pretkolu Konferencijske lige.

Države plasirane od 34. do 50. mjesta među kojima je trenutno Bosna i Hercegovina imat će jedan klub u pretkolu Lige prvaka i tri kluba u pretkolu Konferencijske lige.

Četiri najslabije rangirane države imat će predstavnika u preliminarnoj rundi Lige prvaka i dva predstavnika u pretkolu Konferencijske lige.

Što se tiče proširenja Europa lige, dodajmo da ekipe koje budu poražene u prvom pretkolu Europa lige idu u treće pretkolo Konferencijske lige, ekipe koje budu poražene u drugom pretkolu Europa lige idu u play off Konferencijske lige, a ekipe koje budu poražene u play-offu Europa lige idu u grupnu fazu Konferencijske lige.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije