Prosinečki progovorio o Begoviću i Hajroviću - otkrio šta očekuje

Almir Sokolović
Prosinečki progovorio o Begoviću i Hajroviću - otkrio šta očekuje
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Robert Prosinečki

Nogometni Zmajevi su od ponedjeljka ponovo na okupu. Pred pulenima selektora Roberta Prosinečkog su dva nova izazova – Turska (11. oktobra u Rizeu) i Sjeverna Irska (15. oktobra na Grbavici).

Dva susreta s različitim rezultatskim vrijednostima, jer jedna je prijateljska (Turska), a druga u Ligi nacija (Sjeverna Irska), ali jednako važna da bi odredila daljnju sudbinu ovog tima.

Uspio posložiti ekipu

Prosinečki je uhvatio lijep zalet. Ostvario je dvije pobjede u Ligi nacija, pali su Sjeverna Irska (2:1) i Austrija (1:0) i sebi osigurao mirniji rad. Iako je bio pod pritiskom vjernih kritičara našeg nogometa, Robi je uspio smiriti situaciju, stvari postaviti na svoje mjesto. Uostalom, zbog toga je i doveden na klupu, nakon razlaza sa Mehmedom Baždarevićem.

O predstojećim susretima, izazovima, ali i nekim dilemama tipa Asmir Begović i Izet Hajrović, koji već duže vrijeme muče bh. javnost, Prosinečki je razgovarao za Radiosarajevo.ba i sasvim iskreno odgovarao na naša pitanja.

Radiosarajevo.ba: Roberte, prošlo je 10 mjeseci od vašeg imenovanja za selektora. Kako Vam sve to danas izgleda?

Prosinečki: Ekipa je posložena. Inače, čim se pobjeđuje, dobra je atmosfera. Meni je bilo bitno, da smo nakon pobjede nad Sjevernom Irskom u Belfastu, uspjeli nadigrati i Austriji i zaokružiti taj neki početni bodovi ciklus sa svih šest bodova. Ove dvije naredne utakmice bi to trebale još dodatno učvrstiti i sve bi bilo super.

Radiosarajevo.ba: Šta možemo očekivati od prvog duela protiv Turske. On je prijateljski, može poslužiti da se napravi i bolja procjena pojedinaca koji su bili na klupi u protekla dva susreta?

Prosinečki: Tako sam i planirao. Iz ove sadašnje perspektive dok razgovaramo, planiram da malo kombiniram u Rizeu. Volio bih da vidim šta mogu svi igrači. Neće to biti neki ludi eksperiment, jer nas već u ponedjeljak očekuje Sjeverna Irska, ali se trebam uvjeriti u snagu pojedinaca. Sada imam informaciju da su svi igrači zdravi, ali u subotu i nedjelju su utakmice su nove utakmice, tako da treba sačekati i ovo kolo.

Radiosarajevo.ba: Šest bodova su lijepa zaliha u odnosu na Sjevernu Irsku i Austriju. Ako sve bude kako treba, Zmajevi bi već 15. oktobra mogli slaviti plasman u Final Four Lige nacija Divizije B?

Prosinečki: Ja sam uvijek govorio, a to ću i sada ponoviti, da trebamo ići iz utakmice u utakmicu. Mi smo dvije utakmice dobili, a prije meča s Ircima, Austrija i Sjeverna Irska trebaju odigrati svoj duel. Naravno, da ćemo nakon tog meča znati kako stvari stoje. Mi smo u najboljoj situaciji i očekujem da jednim pametnim pristupom u naredni ponedjeljak na Grbavici pokažemo navijačima da se na ovaj tim može računati.

Robert Prosinečki - undefined

Foto: EPA-EFE: Robert Prosinečki

Radiosarajevo.ba: Kada ste spomenuli navijače, brzo ste osvojili njihova srca.

Prosinečki: Kada se pobjeđuje, ta kemija se među nama brzo spaja. Ne očekujem da naša ljubav bude nešto slabija, ako krene, ne daj Bože, slučajno po zlu, ali smo svi tu na istom zadatku. Mi da ih obradujemo pobjedama, a oni nama da daju podršku kakva je bila u meču sa Austrijom. Kada imate onakve navijače, koji vas kod rezultata 0:0 bodre da dođete do tog željenog gola, a vi im se na kraju i odužite pobjedom, onda taj spoj treba da traje. Ja sam i ranije znao da BiH ima sjajne navijače, ali je na Bilinom polju stigla potvrda, što sam uostalom i rekao na pressici nakon meča na Bilinom polju.

Radiosarajevo.ba: Ono što treba da raduje svakog navijača BiH je činjenica da ste uspjeli konsolidirati odbranu. Ranije je na utakmicama Zmajeva znalo pasti i po četiri, pet golova, mučili smo se u odbrani.

Prosinečki: Koliko god da smo imali problema, posebno zadnje dvije, ja sam upravo težio tome da nam obrana bude na visini zadatka. Mnogi ne znaju da smo u prije dva posljednja meča imali problema s desnim bekom i lijevim bekom, oba su bila povrijeđena, a uz to tražio sam pravi stoperski tandem. I kada se sve to zbroji, a i oduzme, trebamo biti svi zadovoljni. Iskreno, ja sam zadovoljan obranom, a stara je formula kada cijela ekipa igra dobro, a posebno zadnja linija, onda je sve super.

Radiosarajevo.ba: Razgovarali ste s Asmirom Begovićem, koji se vraća među Zmajeve. Zanima me hoće li mu teško pasti da bude rezerva Ibrahimu Šehiću?

Prosinečki: Ja sam na posljednjem susretu s novinarima, kada sam objavio spisak kandidata za ova dva naredna meča, kazao da je Šeha u prednosti i dalje, što ne mora značiti da Begović neće ponovo biti prvi golman. Asmir sjajno brani u Bournemouthu. Ja sam igrao u engleskoj Premier ligi i znam kako je teško biti standardan, a posebno je teško golmanima. Begović se u Engleskoj dokazao, najmanje je pet godina u vrhu, i treba da bude strpljiv.

Radiosarajevo.ba: Vjerujem da pratite golove Edina Džeke i Miralema Pjanića u Ligi prvaka. Njih dvojica su skoro pa jedini od iskusnih s Mundijala u Brazilu ostali uz ovaj mladi tim?

Prosinečki: Ma, Džeko i Pjanić su svjetske klase. Njihovi rezultati to govore. Bore se, a došli su do jednog ritma kada se od njih na svakog utakmici očekuje gol. Znam da je nekada to bolje, nekada lošije, ali oni su bitni za naš A tim. Važni za atmosferu, a kada je atmosfera super, onda je sve ostalo lakše. To je i moj princip rada.

Poruka Izetu Hajroviću

Radiosarajevo.ba: Zbog odlučujućeg meča U-21 selekcije protiv Portugala niste mogli pozvati više igrača iz ove selekcije, barem za provjeru protiv Turske?

Prosinečki: U našoj U-21 reprezentaciji ima prostora. Sada ih nisam pozivao, jer sam se tako dogovorio s Vinkom (Marinović, op.a.). Njemu su svi potrebni za duel s Portugalom, jer u slučaju pobjede idu u baraž. Iz tog razloga ih nisam pozivao, ali nema razloga da ih ne bude više u A timu kada sve ovo prođe.

Radiosarajevo.ba: Za kraj moram spomenuti jedno ime – Izet Hajrović.

Prosinečki: Hajrović je dobar igrač, pratim ga kako odlično igra za Dinamo u HNL-u i Europskoj ligi, ali ga nisam ni ovoga puta pozvao. Pratit ću ga i dalje, neka nastavi postizati golove, i to ne znači da neće dobiti poziv neki naredni put. Ovoga puta nije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije