Prije 35 godina: Ograda je popuštala na sarajevskom derbiju svih derbija

J. M.
Prije 35 godina: Ograda je popuštala na sarajevskom derbiju svih derbija
/ Detalj s utakmice 10. marta 1982. godine (Foto: FK Sarajevo)
Prije tačno 35 godina, na današnji dan, 10. marta 1982. svi putevi vodili su na stadion Koševo.

Iako je bila srijeda, radni dan, hiljade ljubitelja fudbala iz cijele BiH uputile su se na gradski derbi Sarajeva i Željezničara. Bila je to utakmica 22. kola Prvenstva Jugoslavije u sezoni 1981-82.

Mlađim ljubiteljima fudbala nestvarno zvuči takav interes za utakmicu uoči koje je Željezničar bio na drugom mjestu na tabeli s 26 bodova, tri manje od vodećeg Dinama, dok je Sarajevo zauzimalo tek 11. poziciju s 21 poenom.

Oba tima bila su u silnom naletu u proljetnom dijelu sezone, naročito Željo.

Plavi su u 18. kolu pobijedili jesenjeg prvaka Crvenu zvezdu na Marakani 2:1, potom nesretno poraženi od Hajduka na Grbavici (1:2), da bi na Koševo stigli osokoljeni s dvije ubjedljive pobjede – protiv Slobode na Tušnju (4:0) i Teteksa (6:0) u "dolini ćupova".

I Sarajevo je bilježilo skok na tabeli predvođeno povratnikom iz JNA – Safetom Sušićem: Na Koševu su pobijeđeni Rijeka (6:1) i Olimpija (1:0), osvojen je bod u Osijeku (1:1) i upisan nesretan poraz u Skoplju od Vardara (2:3).

Mali broj karata koje je FK Sarajevo ostavio za prodaju na dan derbija otišlo je na neviđen način, dok su stotine ljudi tresle drveni kiosk iznad južne tribine u potrazi za dragocjenim komadićem papira.

Međutim, to nije bila garancija za ulazak na stadion koji je bio pun sat prije utakmice. 

Pred naletom "mase" provaljen je jedan ulaz na istočnoj tribini pa su svi s kartama (i oni bez karata) ulazili na silu. Tokom utakmice, nekoliko puta je, među najvatrenijim Željovcima na jugu, popuštala ograda, ljudski talas je prijetio da se izlije na atletsku stazu i izazove tragediju...

Tri godine kasnije, prije utakmice Juventusa i Liverpoola u finalu Kupa šampiona na briselskom Heyselu, saznat ćemo kakve mogu biti posljedice navijačkog stampeda na tribinama. Srećom, duel Sarajeva i Željezničara nije ostao upamćen po neželjenim događajima nego kao najposjećenija fudbalska utakmica u BiH.

Zvanično, prodato je više od 42 hiljade ulaznice, kapacitet Koševa bio je 53.000 mjesta, no niko ne sumnja da je na stadionu bilo više od 55 hiljada gledalaca.

Događaji na terenu prepunog Koševa više puta su opisani. U 39. minuti Nikola Nikić je doveo Željezničar u vodstvo, rezultatom 0:1 otišlo se na odmor. Na početku drugog poluvremena Dragomir Vlaški promašio je kolosalnu šansu za Želju, nakon čega je brzo stigla kazna.

Najprije je Safet Sušić, sjajnim golom, kojeg možete vidjeti u snimku na dnu teksta, poravnao na 1:1 u 52. minuti. Pet minuta kasnije potpuni preokret: Slobodan udarac na 25 metara od gola plavih izveo je Sušić, kratko dodao pokojnom Želimiru Vidoviću koji pogađa lijevi gornji ugao gola Slobodana Šujice za konačnih 2:1 za Sarajevo.

Pobjeda u gradskom derbiju dala je krila Bordo timu. 

U posljednjih sedam kola Sarajevo je zabilježilo šest pobjeda i jedan remi i ostvarilo plasman u Kup UEFA. Tim s Koševa, predvođen trenerom Srboljubom Markuševićem, osvojio je na kraju četvrto mjesto s 39 bodova, petoplasirani Željezničar Ivice Osima stigao je do 38 poena. Utrku gradskih rivala za izlazak u Europu riješio je derbi na Koševu 10. marta 1982.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije