Premijer liga BiH: Kreće nova sezona, prvi put u trokružnom formatu

A. S.
Premijer liga BiH: Kreće nova sezona, prvi put u trokružnom formatu
Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji je završeno, ali bubamara u Bosni i Hercegovini neće stati.

Nakon što su Željezničar i Sarajevo prošli prve prepreke u kvalifikacijama Europske lige, sutra (subota) kreće nova sezona Premijer lige Bosne i Hercegovine. 

Od ove sezone u Premijer lige BiH tako će se igrati 33 kola, umjesto dosadašnjih 32 (22 regularnih i 10 u Ligi za prvaka ili Ligi za opstanak).

Novi sistem

Kako će se igrati  novi sistem takmičenja?

Prvo bi bila odigrana 22 kola, gdje bi svaki tim imao po jednu domaću i jednu gostujuću utakmicu s protivnikom. 

Nakon tih 22 kola, na osnovu tabele obavio bi se novi žrijeb. Igrat će se preostalih 11 kola. Prvih šest timova na tabeli nakon 22 kola, imat će po jednu utakmicu više pred svojim navijačima - dakle - šest kući, a pet u gostima.

Prvak će biti tim koji osvojio najviše bodova u 33 kola.

Čelnici i treneri svih klubova se slažu da će novi format donijeti daleko veće interesovanje navijača. Prema njihovom mišljenju, kada smo razgovarali nakon što je na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH donesena odluka, svi se slažu u jednom - više neće biti dosadne Lige za opstanak. 

Ko je favorit za titulu?

Za razliku od prošle sezone kada se utrka za prvaka vodila između Zrinjskog i Željezničara, ove sezone možemo očekivati da će konkurentnije biti Sarajevo, ali i Široki. Naravno, nikada ne smijemo otpisati ni Radnik, iz čije uprave svake godine dolaze optimistične izjave sa euroipskim ambicijama.

Ispadanje Zrinjskog iz kvalifikacija Lige prvaka (nastavljaju takmičenje u Europskoj ligi) i Širokog sigurno neće pokolebati šampionske ambcije ova dva kluba. 

Željezničar je ranijih godina pokazivao šampionsku ozbiljnost, ali je nedostajalo "to nešto" da bi se titula vratila na Grbavici. 

Sarajevo je šampionske ambicije proteklih sezona gubilo već na početku šampionata, čime su izgubili kredilibitet ozbiljnog kluba sa velikim ambicijama. Vlasnik Vincent Tan  je najavljivao velike ambicije, Sarajevo bilo opet šampion priprema, ali kada je Premijer liga startala već nakon tri, četiri kola su se mijenjali treneri. I tako se koševska priča završavala. 

Čekamo Banju Luku i Bihać

Naravno, lijepo je vidjeti da će se premijerligaški nogomet igrati u Zenici, Tuzli, Mostaru... Šteta je jedino za Banju Luku, ali ova sezona je prilika da Borac očisti dugove i krene od nule. Čekamo i da se Bihać javi. U Jedinstvu se također nešto novog dešava. 

Bosni i Hercegovini je potreban nogomet u velikim gradovima, samo tako možemo naprijed. 

 

Parovi 1. kola

Prvo kolo na rasporedu je u subotu i nedjelju kada se sastaju:

SUBOTA

17:30 sati 

GOŠK - Željezničar

Krupa - Čelik

Mladost DK - Zvijezda 09

20 sati

Sloboda - Zrinjski

NEDJELJA 

17:30 sati

Radnik - Sarajevo

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije