Prekinuta serija Messija: Evropa je dobila novu "Zlatnu kopačku"

Fena
Prekinuta serija Messija: Evropa je dobila novu "Zlatnu kopačku"
Twitter / Ciro Immobile

Napadač Lazija Ciro Immobile zvanično je najbolji strijelac Evrope, odnosno dobitnik Zlatne kopačke 2020, pošto Cristiano Ronaldo nije u konkurenciji za subotnji meč Juventusa i Rome.

Ronaldo je jedini igrač koji je teoretski mogao preteći Immobilea na listi strijelaca s obzirom na to da je postigao četiri pogotka manje od napadača Lazija koji je u ovoj sezoni dao 35 golova. No, Maurizio Sarri odličio je da odmori Ronalda na posljednjem meču u Seriji A protiv Rome, prenosi Football Italia.

To znači da je Immobile završio sezone kao najbolji strijelac u Evropi s 35 golova, ispred Roberta Lewandowskog iz Bayerna koji je postigao 34.

On je treći Italijan koji je osvojio ovu titulu, nakon Francesca Tottija u sezoni 2006/07 sa 26 i Luce Tonija koji je godinu ranije osvojio naslov s 31 golom.

Lionel Messi iz Barcelone u posljednje tri godine je osvajao Zlatnu kopačku, a njegov timski kolega Luis Suarez u sezoni 2015/16.

Immobile također može oboriti rekord Serije A u postignutim golovima u jednoj sezoni, s obzirom na to da mu nedostaje jedan pogodak da dostigne Gonzala Higuaina koji je 2016. dok je igrao za Napoli postigao 36 golova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije