Predstavljamo učesnike Mundijala - Grupa F: Hrvatska i Belgija su favoriti za prolazak grupe

1
Radiosarajevo.ba
Predstavljamo učesnike Mundijala - Grupa F: Hrvatska i Belgija su favoriti za prolazak grupe
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Luka Modrić

Ples kuglica žrijeba za Svjetsko prvenstvo, naše susjede Hvrate stavio je u grupu s odličnim Belgijcima i vrlo dobrim reprezentacijama Kanade i Maroka.

Na papiru, Hrvatska i Belgija su favoriti za prolazak grupe, ali hoće li to tako izgledati u stvarnosti, uskoro ćemo vidjeti.

Jedno je sigurno - niti jedna reprezentacija na Svjetsko prvenstvo nije došla turistički.

Izetbegović otvoreno: 'Evo u kojem bismo slučaju prihvatili poziv Milorada Dodika'

Izetbegović otvoreno: 'Evo u kojem bismo slučaju prihvatili poziv Milorada Dodika'

Izudin Bajrović: Fudbal povezuje ljude, Država Katar će  biti najbolji mogući domaćin Mundijala

Izudin Bajrović: Fudbal povezuje ljude, Država Katar će biti najbolji mogući domaćin Mundijala

HRVATSKA

Hrvati su aktualni viceprvaci svijeta. Svjetsko prvenstvo su izborili kao prva reprezentacija svoje kvalifikacijske grupe, ispred Rusije, Slovačke, Slovenije, Kipra i Malte.

Na klupi je i dalje rođeni Livnjak Zlatko Dalić koji je prebrodio lakšu krizu reprezentacije koju je momčad proživljavala nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji te sada reprezentacija Hrvatske izgleda zaista dobro.

Odličnim igrama u tek završenoj Ligi nacija, Hrvatska se pokazala kao odlična momčad protiv koje bi svaka ekipa mogla imati problema.

Momčad i dalje predvodi fantastični Luka Modrić, a uz njega tu su još i zvijezde poput Perišića, Brozovića i Kovačića s toga ne čudi kako mnogi ljudi i navijači hrvatski vezni red smatraju jednim od najjačih na svijetu.

Vatreni djeluju moćno i samouvjereno i vjerojatno nikoga ne bi iznenadilo kada bi se kockasti dresovi opet pojavili u borbi za medalje.

Zlatko Dalić
Foto: EPA-EFE: Zlatko Dalić

BELGIJA

Zanimljivo, žrijeb je u istu grupu smjestio 2. i 3. reprezentaciju prošlog Svjetskog prvenstva.

Belgijanci su prije četiri godine osvojili broncu pobjedom nad Englezima 2:0. Riječ je o snažnoj reprezentaciji koja se voli nadigravati sa svojim protivnicima i vrlo često u tim susretima izađe kao pobjednik.

Ono što je za Hrvatsku Modrić za Belgiju je Kevin De Bruyne. Maestro Manchester Cityja radi razliku na terenu svojom nogometnom inteligencijom i laserski preciznim dodavanjima, a ako mu u napadu pridružite zvijer poput Lukakua odmah vam je jasno o kakvoj reprezentaciji je riječ.

/ Anketa

Ko će biti novi prvak svijeta na Mundijalu u Kataru?
Rezultati

Odbranu i dalje drže iskusni Alderweireld i Vertonghen, a leđa im čuva po mnogima trenutno najbolji golman svijeta - Realov Thibaut Courtouis.

Belgija opet može daleko.

Kevin de Bruyne
Foto: EPA-EFE: Kevin de Bruyne

MAROKO

Maroko u Katar dolazi nakon smjene Vahida Halilhodžića koji ih je vodio 3 godine, no nisu mu presudili loši rezultati nego neslaganje s najvećim marokanskim zvijezdama, ponajprije Hakimom Ziyechom.

Reprezentaciju je tako nedavno preuzeo Walid Regragui. Bivši je to reprezentativac Maroka koji se već 10 godina bavi trenerskim poslom, a najveći mu je uspjeh osvajanje afričke Lige prvaka s marokanskim klubom Wydadom.

Prvu službenu utakmicu s Marokom imat će upravo protiv Hrvatske na Svjetskom prvenstvu, a do sad je odradio četiri prijateljska susreta i upisao dvije pobjede i dva neriješena rezultata.

Jedna od tih pobjeda bila je i protiv snažnog Čilea (2:0). Maroko na terenu predvode već spomenuti Ziyech, a naravno tu je i fantastični desni bek PSG-a Achraf Hakimi.

Vahid Halilhodžić
Foto: EPA-EFE: Vahid Halilhodžić

KANADA

Kanađani su izdominirali kvalifikacije i plasirali se na Svjetsko prvenstvo kao najbolja momčad sjeverno-američkog kontinenta. Kvalifikacije su završili na prvom mjestu ispred Meksika i SAD.

Prva zvijezda reprezentacija je Bayernov Alphonso Davies.

Dvadesetjednogodišnjak u reprezentaciji igra gdje god želi i kako god želi uz sve moguće nogometne ovlasti. Odmah uz bok njemu je Lilleov Jonathan David.

Kanadu s klupe vodi Englez John Herdman koji se prije preuzimanja kanadske reprezentacije proslavio u ženskom nogometu vodivši reprezentaciju Novog Zelanda, ali i Kanade s kojom je osvojio dvije brončane medalje na Olimpijskim igrama. Mušku reprezentaciju preuzeo je 2018. godine i doveo ih do najboljeg FIFA rankinga u historiji.

Reprezentativac Kanade Alphonso Davies
Foto: EPA-EFE: Alphonso Davies

RASPORED UTAKMICA GRUPE F

23.11., 11:00 Maroko - Hrvatska (Al Bayt Stadium, Al Khor)
23.11., 20:00 Belgija - Kanada (Ahmad bin Ali Stadium, Al Rayyan)
27.11., 14:00 Belgija - Maroko (Al Thumama Stadium, Doha)
27.11., 17:00 Hrvatska - Kanada (Khalifa International Stadium, Al Rayyan)
1.12., 16:00 Hrvatska - Belgija (Ahmad bin Ali Stadium, Al Rayyan)
1.12., 16:00 Kanada - Maroko (Al Thumama Stadium, Doha)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije