Predsjednik Barcelone zatresao svijet nogometa: Europski klubovi se oglašavaju, nastao haos

0
Radiosarajevo.ba
Predsjednik Barcelone zatresao svijet nogometa: Europski klubovi se oglašavaju, nastao haos
Foto: AA / Joan Laporta

Predsjednik Barcelone Joan Laporta konačno je otkrio imena nekoliko klubova koji bi, prema njegovim navodima, učestvovali u kreaciji europske Superlige.

Projekat kojim se ponose Barcelona, te Real Madrid, kojeg predvodi predsjednik Florentino Perez, dobio je tužbu protiv UEFA-e, te bi se uskoro trebalo krenuti u kreaciju nove elitne nogometne lige.

Dugo se 'licitiralo' s imenima klubova, ali je sada Laporta otkrio koji su to timovi. Radi se o: Inter, Milan, Napoli, Roma, Olympique Marseille, Sporting, Benfica, Porto, Ajax, Feyenoord, PSV, Club Brugges, Anderlecht, Real Madrid i Barcelona.

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Naveo je i da očekuje timove iz Engleske nakon nekoliko godina, te je još rekao kako projekt ima podršku svih timova iz La Lige, osim Atletico Madrida. 

Međutim, demanti Laporti su počeli stizati odmah. Oglasili su se Roma, Feyenoord i Olympique Marseille, te su svi rekli kako neće u ovom projektu učestvovati. 

Iz Rome su objavili: "Roma još jednom uvjerava da ne podržava bilo kakav projekat u vezi sa takozvanom Superligom. Klub takođe ističe da nije promijenio stav u vezi sa ovim, niti je ušao u pregovore o bilo kom projektu izuzev Evropske klupske asocijacije i saradnje sa UEFA i FIFA." 

Sličnu poruku imao je i nizozemski Feyenoord, koji je saopštio: "Insistiramo da se nismo obavezali, niti razgovarali o mogućem formiranju Superlige ili učestvovanju u njoj, kao što su neki mediji objavili. Prema onome što znamo, postoje sumnje oko toga da li je ova inicijativa dobra ideja za klubove i za nacionalne lige. Kroz udruženje klubova, nastavićemo da razmišljamo o budućnosti, o poboljšanjima unutar evropskog fudbala i o jačanju pozicije nizozemskog fudbala. Nastavljamo da aktivno pratimo situaciju." 

Iz Marseillea su imali jednostavnu poruku: "Naša pozicija je već definisana u decembru i nije promjenjena.

Podsjetimo, odlukom Europskog suda u Luksemburgu s kraja 2023. godine, ustanovljeno je da su FIFA i UEFA prekršili zakon time što su stopirali kreaciju Superlige. Najavljena je žalba na odluku, mada Perez i Laporta insistiraju da je to njihova pobjeda te da će krenuti u formiranje ovog projekta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije