Poziv tamnoputim igračima: Zbog Muntarija bojkotirajte naredno kolo Serije A

Anadolija
Poziv tamnoputim igračima: Zbog Muntarija bojkotirajte naredno kolo Serije A
/ printscreen
Organizacija za borbu protiv rasizma u fudbalu 'Kick it out' neprihvaljivim je ocijenila odluku Fudbalskog saveza Italije da potvrdi kaznu fudbaleru Pescare Sulleyu Muntariju koji je teren napustio zbog vrijeđanja na rasističkoj osnovi.

Proteklog vikenda grupa navijača vrijeđala je reprezentativca Gane Muntarija tokom meča između Cagliarija i Pescare, na šta je on pokušao ukazati sudiji i zbog toga dobio žuti karton, a potom u znak protesta napustio teren i dobio drugi žuti i crveni karton.

Ovaj slučaj izazvao je nove rasprave o neophodnosti intenzivnije borbe protiv rasizma u fudbalu, a jedna od najvećih organizacija koja se bavi tim pitanjem Kick it out oštro je kritikovala Fudbalski savez Italije zbog pasivnog odnosa prema Muntarijevom slučaju.

Iz organizacije također smatraju na je nevjerovatno da klub nije kažnjen zbog navijačkih uvreda prema igraču, a da je igrač kao žrtva napada kažnjen.

Glasnogovornik organizacije i bivši engleski fudbaler Garth Crooks pozvao je sve tamnopute fudbalere u timovima italijanske Serie A da u znak protesta bojkotiraju naredno kolo lige, ukoliko nadležni ne povuku Muntarijevu kaznu.

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Italije saopćila je da je Muntari dobio javnu opomenu zbog prigovora sudiji i zbog napuštanja terena prije kraja meča i da će zbog toga biti kažnjen jednom utakmicom neigranja.

Cagliari kao domaćin meča nije kažnjen, jer je navodne rasističke povike činila manja grupa od 10-ak navijača, za šta kao organizator ne snosi odgovornost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije