Edin Džeko za Independent: Mancini me držao na klupi i kada sam dobro igrao

Anadolija
Edin Džeko za Independent: Mancini me držao na klupi i kada sam dobro igrao
/ printscreen
Edin Džeko, kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i napadač Rome u intervjuu za britanski Independent kazao je da ne može trčati kao nekada, ali da je zato mnogo "pametniji".

“Nisam više dječak. Ne mogu trčati kao što sam mogao prije deset godina, jer osjećam se drugačije. Sada sam stariji, ali sam i mnogo pametniji, jer imam mnogo utakmica iza sebe. Za nekim loptama za kojima sam išao kao lud kada sam imao 21 godinu, sada možda ne idete, jer bi se mogli povrijediti. Kada si mlad ništa ne misliš samo ideš naprijed. Kada imate iskustva, onda morate više igrati svojom glavom“, istakao je Džeko.

Bh. fudbaler ima sjajnu sezonu u Romi. Prvi je strijelac Serije A s 25 golova, po čemu je ispred Gonzala Higuaina, Maura Icardija, Cire Immobilea i Pabla Dybale. Parira mu samo Andrea Belotti, velika nada italijanskog fudbala iz Atalante, koji je postigao isti broj golova.

No, Džeko kaže da nisu samo njegovo iskustvo i dobra forma razlog zbog kojeg je ove sezone u svim takmičenjima postigao 35 golova i tako već sada oborio klupski rekord, koji je sa 33 gola držao Francesco Totti.

“Igramo veoma napadački fudbal sa nekoliko vrhunskih fudbalera, tako da je lakše postizati golove. Ekipa igra za mene, daju mi dosta dobre lopte. Povjerenje trenera Luciana Spallettija daje mi samopouzdanje. Za svakog napadača je važno imati povjerenje od trenera. Čak i ako vas nekada kritikuje, to je zato što želi da budete još bolji. Mnogo je lakše kada imate njegovo povjerenje, to se osjeti na terenu“, iskren je Džeko.

Potom je razgovor okrenut na Džekine nastupe u Manchester Cityju, gdje je proveo četiri sezone tokom kojih je osvojio dva naslova šampiona Engleske, te po jedan FA kup, Liga kup i Super kup. Odigrao je 189 utakmica, od kojih je starter bio u 115 i postigao 72 gola.

“Zamislite da sam sve te utakmice igrao od početka, koliko bi golova postigao“, našalio se Džeko i nastavio:

“Bio sam u timu s nekim sjajnim igračima svjetske klase, tako da nije bilo lako igrati svaku utakmicu, s čim sam se pomirio. Ali, čak i uz to mislim da sam mogao imati bolji učinak da sam igrao više. Ipak, sve je to bilo dobro za mene, imamo jako puno dobrih i pozitivnih sjećanja, ali sam mogao napraviti više. Sjećam se jednom sam postigao četiri gola u pobjedi 5:1 protiv Tottenhama. Na sljedećoj utakmici sam bio na klupi, a igrao je Sergio Aguero, koji je dao tri gola i pobijedili smo 3:0. Mislim da me Roberto Mancini želio odmoriti za sljedeću utakmicu, ali u tom trenutku sam mislio da treba pustiti napadača da igra."

"To je šteta, ponekad sam sjedio na klupi Cityja i kada sam dobro igrao“, smatra najbolji strijelac u historiji reprezentacije BiH.

Džeko se osvrnuo i na Tottija s kojim ima čast i zadovoljstvo da igra u Romi.

“Šteta što mu je 40 godina. Volio bih da sam mogao igrati s njim prije pet ili šest godina, jer siguran sam da bi tada postigao još više golova nego sada. Njegova sposobnost da vidi i razumije napadač, da mu uputi pas, to je kao poklon za svaku ekipu. Privilegija je igrati s njim“, naglasio je Džeko.

Bh. fudbaler je dodao da je razočaran činjenicom što vjerovatno neće biti šampion Italije sa Romom. Posebno je, kaže, frustrirajuće to što su blizu 80 osvojenih bodova, a neće biti ispred Juventusa.

Roma će sutra 12.30 sati igrati gradski derbi protiv Lazija u 34. kolu italijanske Serije A. S obzirom da je Juventus sinoć odigrao 2:2 na gostovanju kod Atalante, “vučica“ ima priliku da priđe na šest bodova zaostatka četiri kola prije kraja prvenstva. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije