! / Potpredsjednik FIFA-e uhapšen zbog korupcije

06. 06. 2019. u 19:46:00 Fena

Shares: 9

Potpredsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) i predsjednik Afričke nogometne federacije (CAF) Ahmad Ahmad je priveden u Parizu zbog optužbe za korupciju.

Samo dan nakon što je Gianni Infantino u Parizu izabran za novog-starog predsjednika FIFA-e, jedan od njegovih najbližih suradnika je morao u policiju na zloupotrebu.

Ahmad Ahmad je na čelu CAF-a od mart 2017. godine, a optužbe za korupciju i financijske malverzacije stigle su od glavnog tajnika te organizacije Amra Fahmyja koji je potom otpušten.

"Gospodin Ahmad je ispitivan od strane francuskih vlasti u vezi s navodima vezanim za njegov mandat kao predsjednika Afričke nogometne konfederacije", potvrdila je FIFA u svojem priopćenju, prenosi Hina.

"FIFA nije upoznata s detaljima koji se tiču ove istrage i stoga nije u mogućnosti iznijeti bilo kakav komentar na nju, međutim zatražili smo od francuskih vlasti sve informacije koje bi mogle biti relevantne za istragu koja se odvijaju u etičkom odboru," dodali su iz krovne nogometne organizacije.

Fahmi je optužio Ahmada za isplatu mita pojedinim predsjednicima afričkih federacija u iznosu 20.000 dolara, te za plaćanje 830.000 dolara jednoj francuskoj kompaniji koja je posredovala u nabavi sportske opreme, kao i za to da je potrošio više od 400.000 dolara koji su pripadali CAF da bi u Egiptu i Madagaskaru osnovao tvrtku preko koje je kupljeno nekoliko automobila.

Ahmad je zanijekao sve optužbe.

"Sve su odluke donesene na kolektivan i transparentan način", rekao je Ahmad sredinom aprila.

Vijest o privođenju prvog čovjeka afričkog nogometa dolazi samo dva tjedan prije početka afričkog prvenstva koje će se održati u Egiptu od 21. juna do 19. jula.

NEMA KOMENTARA