FIFA donijela odluku koja će uzdrmati nogometni svijet

Radiosarajevo.ba
FIFA donijela odluku koja će uzdrmati nogometni svijet
Arhiv / Gianni Infantino

Italijan Gianni Infantino, predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA),  nakon sjednice Vijeća krovne svjetske nogometne organizacije u Miamiju izjavio kako će od 2021. godine zaživjeti Svjetsko klupsko prvenstvo sa 24 kluba, a Savez europskih klubova (ECA) je na tu objavu odgovorio kako će bojkotirati tako prošireno takmičenje.

Infantino se prilikom donošena ove odluke savjetovao sa svojim savjetnikom Zvonimirom Bobanom, nekadašnjim nogometnim reprezentativcem Hrvatske.

Zanimljivo je i ovo, da je FIFA na tom sastanku u SAD-u donijela dvije ideje kako reprezentativni i klupski nogomet učiniti zanimljivijim navijačima, a samim time i marketinški isplativiji.

Prva ideja bila je globalna Liga nacija, takmičenje po uzoru na UEFA-inu Ligu nacija. Međutim, od toga se moralo odustati jer je reprezentativni kalendar prenatrpan.

Nakon toga, odlučilo se za Svjetsko klupsko prvenstvo sa 24 kluba

“Ovu smo odluku donijeli nakon procesa konzultacija. Razgovarali smo sa svima, neki su se složili s ovom odlukom, neki nisu. Uvijek imate različita viđenja i pozicije. No, uvjeren sam da će na kraju svi biti vrlo sretni”, rekao je Infantino, iako je Europski nogometni savez (UEFA) bio protiv proširenja klupskog SP-a.

Tokom sastanka u Miamiju bilo je govora i o proširenju Svjetskog prvenstva sa 32 na 48 reprezentacija. Plan je da to bude već od Katara 2022, ali odluka neće biti donesena prije juna.

“Ako se dogodi – odlično. Ako se ne dogodi – opet odlično”, komentirao je Infantino tu temu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije