Posljednja stanica Dortmund: Sejad Salihović očekuje da se ponovi historija

J. M.
Posljednja stanica Dortmund: Sejad Salihović očekuje da se ponovi historija
Foto: Kicker / Prvi od dva čuvena Salihovićeva penala

U subotu poslijepodne igra se posljednje 34. kolo Bundeslige koja je, podsjetimo, prva od vodećih europskih liga nastavljena u specijalnim uslovima zbog pandemije koronavirusa.

Jedna od dilema koju će riješiti posljednje kolo je plasman na šesto mjesto koje vodi direktno u grupnu fazu Lige Europe. Za ovu poziciju konkuriraju Wolfsburg i Hoffenheim pri čemu oba tima imaju svoje adute.

Wolfsburg ima bolju gol-razliku ali težeg protivnika u posljednjem kolu - šampiona Bayerna. S druge strane, Hoffenheim, u čijim redovima nastupa bh. reprezentativac, Ermin Bičakčić gostuje u Dortmundu.

A kada se spomene duel Borussije Dortmund i Hoffenheima u posljednjem kolu, prva asocijacija je meč ovih timova koji je 18. maja 2013. godine na Westfalenu obilježio bivši bh. reprezentativac Sejad Salihović.

Podsjetimo, njegov tadašnji klub Hoffenheim gostovao je u posljednjem kolu kod Borussije, zvaničnog prvaka Njemačke, u potrazi za bodovima spasa.
Borussia je vodila 1:0 do 15-ak minuta prije kraja kada je Salihović pokazao koliko je jako "bosansko srce".

U 77. minutu dosuđen je jedanaesterac za Hoffenheim, a loptu je na bijelu tačku postavio bh. reprezentativac. Preciznim udarcem pogodio je rašlje i izjednačio rezultat.

Pet minuta kasnije još jedan opravdano dosuđeni jedanaesterac za Hoffenheim. Ovaj put je pritisak bio jači, greške nije smjelo biti. Uz to, isključen je golman Borussije Roman Weidenfeller umjesto koga je na gol stao branič Kevin Grosskreutz.

I opet je Salihović pokazao da ima čelične živce, opet je loptu plasirao visoko i pogodio za veliku pobjedu Hoffenheima. Vjerovatno najvažnija dva od 61 gola koliko je Sejo postigao u 249 utakmica Hoffenheim, klub u kojem je stekao status legende.

Bila je to pobjeda kojom je Hoffenheim izborio baraž, potom i opstanak u Bundesligi u dvomeču s Kaiserslauternom. Pobjeda u Dortmundu 2013. godine bila je prijelomna za Hoffenheim. Uskoro se ovaj klub stabilizirao i postao učesnik europskih kupova.

Čak i ako Hoffenheim danas ne uspije prestići Wolfsburg, ekipa Dietmara Hoppa osigurala je europski nastup, doduše kroz kvalifikacije za Ligu Europe.

Kako svi pamte koliko je Sejad Salihović bio miran, hrabar i precizan prije sedam godina u Dortmundu, novinari su pitali bh. asa za prognozu današnje utakmice.

"Hoffenheim će osvojiti šesto mjesto. Ako moj bivši klub bude igrao kao u posljednjim utakmicama, nema dileme da će na Westfalenu osvojiti najmanje jedan bod. Nadam se da će Bayern odigrati sportski u Wolfsburgu i tako nam pomoći" rekao je Salihavić za Bild, napominjući da najveće nade polaže u napadački tandem Hoffenheima Andrej Kramarić - Munas Dabbur.

Sejad Salihovic | Borussia Dortmund 1-2 TSG Hoffenheim (18.05.2013) from Salihovic Anel on Vimeo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije