Počela izgradnja najvećeg stadiona na svijetu: Pogledajte fantastično zdanje

Radiosarajevo.ba
Počela izgradnja najvećeg stadiona na svijetu: Pogledajte fantastično zdanje
Foto: Screenshot / Budući stadion u Kini

Kako se postepeno ukidaju ograničenja usljed slabljenja pandemije novog soja koronavirusa u Kini, jedan kineski nogometni klub želi malo začiniti stvari.

Guangzhou Evergrande objavio je da su započeli radovi na atraktivnom stadionu od 100.000 sjedišta, koji bi bio najveći nogometni stadion na svijetu.

Dizajniran u obliku cvijeta lotosa, trebalo bi koštati 1,7 milijardi dolara, a izgrađen do kraja 2022. godine.

Radovi su počeli prije nekoliko dana i cilj je da stadion bude nova znamenitost u svijetu, rekao je predsjednik konglomerata za nekretnine Evergrande Xia Haijun.

Kapacitet od 100.000 sjedišta nadmašio bi kapaciteta Barseloninog Camp Noua, trenutno najvećeg stadiona u fudbalskom svijetu.

Dizajn stadiona djelo je američkog dizajnera Hasana Syeda koji živi u Šangaju.

Stadion će imati 16 privatnih soba, 152 VIP sobe, područje FIFA-e, prostor za sportaše, medijski prostor i novinarsku sobu.

Evergrande planira izgraditi širom Kine još tri do pet stadiona kapaciteta 80.000 do 100.000 sjedišta, kako bi se riješio nedostatka objekata koji bi jednog dana mogli ugostiti Svjetski kup, piše CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije