Sve glasniji pozivi na zabranu zloglasnih mokrih pijaca, a evo šta kažu stručnjaci

Radiosarajevo.ba
Sve glasniji pozivi na zabranu zloglasnih mokrih pijaca, a evo šta kažu stručnjaci
Foto: EPA-EFE / Pijaca u Kini

Ponovno otvaranje takozvanih "mokrih pijaca" u Kini naišlo je na kritike i pozive na njihovu zabranu, piše Radio Slobodna Evropa.

Nakon sumnje da je novi soj koronavirusa prešao sa životinja na ljude prvi put na mokroj pijaci u Wuhanu, gdje su se prodavale i divlje životinje, sve su glasniji pozivi da se generalno zabrane takve pijace, ukazuje The Guardian, ali i ističe da stručnjaci ukazuju da takvi pozivi promašuju poentu.

Prošle nedjelje je više od 60 američkih kongresmena pozvalo na globalnu zabranu mokrih pijaca, za koje su koristili i termin "pijace žive divljači".

Grupe za zaštitu životinja su također pozvale na zabranu, a oglasio se i bivši "Beatles" Paul McCartney koji je rekao da su mokre pijace "srednjovjekovne" i uporedio ih s atomskim bombama.

Stručnjaci koji poznaju te pijace, međutim, kažu za Guardian da su mokre pijace samo jedna karika u lancu i legalne i nelegalne trgovine divljim životinjama, kojoj je potrebno intenzivno regulisanje, praćenje i primjena propisa kako bi se umanjili zdravstveni rizici, potražnja i potrošnja.

Naziv "mokre pijace" se koristi za pijace sa svježim mesom, ribom, povrćem i voćem i drugom kvarljivom robom koja se prodaje na otvorenom. Prema jednom tumačenju, termin "mokra" se koristi zato što prodavci polijevaju svoju robu da bi održali njenu svježinu. Drugo objašnjenje je da se na njoj prodaje vlažna roba, nasuprot suhih proizvoda s dužim rokom trajanja.

Mada se po zapadnim standardima mogu smatrati nehigijenskim, većina mokrih pijaca u Kini ne prodaje žive životinje osim ribe u akvarijumima ili ponekad u otvorenim bazenima.

S druge strane, ističe Guardian, na tim se pijacama rijetko vidi divljač, mada ona postoji na slabije regulisanim mjestima, kao što je zloglasna Huanan pijaca morskih plodova za koju se sumnja da je izvor COVID-19.

Kako je Kina vlastitim građanima i svijetu zatajila istinu o koronavirusu

Kineska vlada šest dana je odgađala građanima otkriti informaciju da je pojava koronavirusa u višemilionskom Wuhanu vrlo vjerojatno prerasla u pandemiju te je tako dopustila širenje zaraze, navodi se u najnovijem izvještaju AP u srijedu. Čelnik Kine Xi Jinping upozorio je javnost 20.

Teško vrijeme za pijace u Wuhanu

Pijace u Wuhanu, koje su bile zatvorene tokom dugog karantina do 8. aprila, sada se bore za opstanak.

Australijski premijer Scott Morrison rekao je da je odluka o ponovnom otvaranju mokrih pijaca neshvatljiva. Glavni američki stručnjak za infektivne bolesti Anthony Fauci rekao je da mokre pijace treba odmah zatvoriti.

Ipak, za prodavce na pijacama u Wuhanu glavna briga je mali promet pošto je dozvoljen samo jedan ulaz po pijaci kroz koje mogu proći kupci tek pošto im se izmjeri temperatura.

"Nema spora, propali smo ove godine", rekao je za AFP jedan prodavac.

Jedna pijaca, ipak, ostaje zatvorena – Huanan pijaca.

Namirnice po pristupačnim cijenama

Većina mokrih pijaca u Kini nisu centri za razmnožavanje bolesti ispunjeni egzotičnim životinjama spremnim da budu zaklane na licu mesta, već su za veliki dio stanovništva u toj zemlji, ali i širom Azije, prosto mjesta gdje se po pristupačnim cijenama kupuje svježa hrana, poput pilića, svinjetine, ribe i povrća, ističe CNN.

U odgovoru na pandemiju COVID-19, kineska vlada je krajem februara privremeno zabranila trgovinu divljim životinjama i sada radi na zakonu koji bi dalje pooštrio kontrolu, navodi CNN.

Pijace na kojima se prodaje divljač mogu se naći širom svijeta i na njima se mogu kupiti divlje životinje za ishranu, ali i kao kućni ljubimci, ističe National Geographic, i ukazuje da je bliski kontakt s divljim životinjama izazvao širenje brojnih bolesti među ljudima, između ostalog ebole i HIV-a, piše Radio Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije