Pet vječitih derbija između Željezničara i Sarajeva o kojima se i danas priča

0
Radiosarajevo.ba
Pet vječitih derbija između Željezničara i Sarajeva o kojima se i danas priča
Arhiv / Pet vječitih derbija između Željezničara i Sarajeva

U zaostalom 18. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine koje će se održati u srijedu, 8. marta 2023. godine sa početkom u 13 sati sastat će se FK Sarajevo i FK Željezničar.

Vječiti derbi (148. po redu) igrat će se u Trening centru Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, bez prisustva publike. 

Ovo će biti peti gradski derbi bez prisustva publike i ukupno drugi na neutralnom terenu.

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Teren Olimpijskog stadiona Asim Ferhatović Hase nije spreman za odigravanje susreta, rok za postavljanje terena je april 2023. godine.

U dosadašnjih 147 odigranih derbija FK Željezničar je uspješniji i imaju 46 pobjeda. FK Sarajevo je slavilo 44 puta, dok je 57 susreta zavšeno neriješenim rezultatom.

Sarajevo - Željezničar 1:1 (sezona 1997/98)

U jubilarnom 70. derbiju između Sarajeva i Željezničara u sezoni 1997./1998. godina, gradski rivali su podijelili bodove odigravši 1:1.

Na Koševu se okupilo 35 000 gledalaca, koji su u nekoliko navrata i prekidali utakmicu utrčavanjem na teren.

Strijelci su bili Smječanin za Sarajevo i Vazda za Željezničar.

Sarajevo - Željezničar 1:1 (finale play-offa za prvaka BiH)

Godine 1998. odigrano je finale play-offa za prvaka BiH između Željezničara i Sarajeva, a Plavi su slavili golom Hadisa Zubanovića u 90. minuti susreta.

Utakmica je odigrana 5. juna 1998. godine na Koševu pred 40.000 gledalaca. U odličnom ambijentu fudbaleri obje ekipe su pružili jako dobru predstavu, a za veliko slavlje naših navijača pobrinuo se Hadis Zubanović.

U 90. minuti susreta Željezničar je izveo kontranapad preko Pehlivanovića i Šopovića, a za realizaciju se pobrinuo Hadis Zubanović, miljenik svih navijača Željezničara.

Tim pogotkom Plavi su osvojili prvu poslijeratnu titulu pod nadzorom UEFA-e, a navijači Željezničara svake godine 5. juni obilježavaju kao "Zubandan".

Sarajevo - Željezničar 0:3 (sezona 2000/01)

U 33. kolu Premijer lige BiH 28. aprila 2001. godine igrali su Sarajevo i Željezničar na Koševu vječiti derbi kojeg su dočekali na prve dvije pozicije.

Bordo tim doživio je debakl od Plavih, t eizgubio rezultatom 0:3.

Za 0:1 pogodio je već u 14. minuti Bešlija. Igrao se 34. minut kada je Muratović udvostručio vodstvo.

Konačnih 0:3 postavio je Fatić u 72. minuti.

Željezničar - Sarajevo 0:1 (sezona 2005/06)

Sarajevo je pobijedilo u 87. vječitom derbiju na Grbavici rezultatom 0:1, te na taj način prekinulo crnu seriju u prvenstvenim utakmicama protiv Željezničara u sezoni 2005./2006. godini.

Na tribinama stadiona Grbavica skupilo se oko 12.000 gledaoca, a pobjedonsoni gol za Bordo klub postigao je Matija Matko u 84. minuti.

Sarajevo - Željezničar 2:1 (sezona 2006/07)

Sarajevo je 21. aprila 2007. godine slavilo protiv Željezničara na Koševu rezultatom 2:1, te je ovom pobjedom napravilo veliki korak ka naslovu prvaka BiH, a na kraju su i dotakli vrh u toj sezoni.

Igrao se 6. minut kada bivši kapiten Sarajeva Albin Pelak centrirao u srce šesnaesterca gdje najviše skače Boubacar Dialiba i glavom matira Alaima za vodstvo Željezničara od 1:0.

Sarajevo je poravnalno nakon što je Faruk Ihtijarević asistirao Almir Turković u 20. minuti koji koji je pogodio glavom za 1:1.

Husref, Musemić napravio je sjajan potez u 83. minuti. Emira Obuću zamijenio je Muamer Kurto. Rezervista Sarajeva u prvom kontaktu s loptom preciznim udarcem pogađa mrežu Željezničara za 2:1 i veliko slavlje na tribinama gdje su bile smještene pristalice Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije