Ovo je najjeftiniji tim u Europi koji je osvojio titulu prvaka

Radiosarajevo.ba
Ovo je najjeftiniji tim u Europi koji je osvojio titulu prvaka
Klub koji je definitivno obilježio historiju modernog fudbala, osvojivši prvenstvo Finske, jeste IFK Mariehamn. Igrači ovog kluba savladali su u nedjelju svoje protivnike iz Ilvesa rezultatom 2:1 i postali nacionalni prvaci.

Iako je tek 2005. godine ušao u društvo najboljih fudbalskih klubova Finske, IFK Mariehamn je vrlo brzo postigao zapažen rezultat koji je bio samo uvertira za ovosezonsko osvajanje titule prvaka lige u kojoj su savladali i neke veoma bogate klubove, a ovaj trofej će dodatno ukrasiti njihove vitrine, s trofejom Kupa Finske koji su osvojili prošle sezone.

Sve do prošle sezone Mariehamn je s klupe predvodio Pekka Lyyski, trener s izuzetno dugim radnim iskustvom, a na njegovo su mjesto zasjeli Peter Lundberg i Kari Virtanen, koji su napravili pravo malo čudo i učinili da finski mediji njihov klub zovu "finskim Leicesterom", prenosi portal Yle.fi

Wiiklöf Holding Arena je stadion na kojem su ove sezone igrači Mariehamna odigrali zaista sjajne partije, a kapacitet stadiona je 4.335 sjedećih mjesta, što znači da otprilike trećina populacije maloga grada od 11.000 stanovnika, iz kojeg ovaj klub dolazi, može stati na tribine.

No, najzanimljiviji podatak u cijeloj ovoj pozitivnoj priči jeste da IFK Mariehamn, prema procjeni Transfermarkta, košta samo 3.16 miliona eura čime su postali i jedan od najjeftinijih klubova u historiji klupskih takmičenja na tlu Europe koji je osvojio titulu nacionalnog prvaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije