VAR debitira na SP-u: Sjećanje na Džekin poništeni gol i danas boli

Radiosarajevo.ba
VAR debitira na SP-u: Sjećanje na Džekin poništeni gol i danas boli
Foto: Twitter / Sporne situacije

Pomoćnim sudijama koji su izborili mjesto u Rusiji rečeno je da u tijesnim situacijama ne dižu svoje zastavice kako bi VAR tehnologija mogla donijeti ispravnu odluku, potvrdio je legendarni sudija Pierluigi Collina.

Svjetsko prvenstvo 2018. prvo je takvo takmičenje koje će koristiti sistem digitalnih video pomoćnika, odnosno VAR.

"Kada je posrijedi tijesna offside situacija, sudijama je sugerirano da ne dižu zastavicu jer u nastavku akcije može doći do obećavajućeg napada ili prilike za pogodak. Ako sudija digne zastavicu, akcija se prekida i sve je gotovo", kaže Collina.

Ako pomoćni sudija ne digne zastavicu, to nije zašto što je pogriješio. To je zato što sudije poštuju sugestije koje su dobili, zaključuje slavni Italijan.

Ofsajd nije bio - undefined

Kada se spominju sporne situacije na mundijalima, sjetimo se druge utakmice Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.Nakon poraza od Argentine (1:2), izabranici tadašnjeg selektora Safeta Sušića igrali su protiv Nigerije i tražili važne bodove za prolazak u drugi krug takmičenja. Međutim, zbog greške sudije to se nije desilo.

Utakmicu na Areni Pantanal je sudio novozelandski sudija Peter O'Leary koji je, uz signal linijskog sudije, u 21. minuti susreta dosudio nepostojeći ofsajd nakon regularnog pogotka Edina Džeke.

BiH je izgubila taj meč (0:1) i kasnije ispala sa Mundijala još u grupnoj fazi i pored pobjede u trećem meču nad Iranom (3:1). 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije