Nove promjene u nogometu: Amerikanci uvode do sada neviđena pravila?!

0
Radiosarajevo.ba
Nove promjene u nogometu: Amerikanci uvode do sada neviđena pravila?!
Foto: EPA - EFE / Lionel Messi

Američka nogometna liga MLS (Major League Soccer) je objavila da će implementirati dva nova pravila s ciljem smanjenja prekida igre tokom 2024. godine.

Promjene, pravilo o tretmanu van terena i pravilo o vremenskim izmjenama, odobrena su tokom sastanka guvernera u četvrtak, 14. decembra, zajedno s nekoliko manjih izmjena na terenu i ažuriranjem smjernica za sastav timova.

Kako je komesar lige Don Garber aludirao prošle sedmice tokom svog obraćanja o stanju lige, ona nije napravila nikakve suštinske promjene u vezi s tim kako se gradi tim, kao što su značajno povećanje salary capa ili dodatni slot za označenog igrača.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Pravilo o tretmanu van terena zahtijeva da svaki igrač koji ostane ležati sa sumnjom na povredu najmanje 15 sekundi bude izveden sa terena od strane medicinskog osoblja i da dobije tretman na ivici terena u trajanju od najmanje dva minuta. Izuzeci od zahtjeva za dva minuta bit će napravljeni kada povrede nastanu uslijed prekršaja za žute ili crvene kartone.

Tokom sezonskih i polugodišnjih proba u MLS Next Pro, razvojnoj ligi staroj dvije godine, liga je saopštila da su se prekidi smanjili sa prosječnih šest po utakmici na 1,22.

Otkriveno koliku platu ima Lionel Messi u Inter Miamiju zbog koje je odbio Saudijce

Otkriveno koliku platu ima Lionel Messi u Inter Miamiju zbog koje je odbio Saudijce

Pravilo o vremenskim zamjenama zahtijevat će od igrača da napuste igralište u roku od 10 sekundi kada budu izvedeni iz igre. Ako ne napuste teren u predviđenom roku, njihova zamjena će morati čekati dodatni minut i ući na sljedećem prekidu igre. (Pravilo se ne primjenjuje na golmane ili igrače koji ulaze zbog povrede.)

Tokom sezone MLS Next Pro 2023, samo 10 zamjena je dobilo jednominutnu kaznu od više od 3.200 zamjena, prema saopštenju lige.

Nijedna od tri najavljene promjene u vezi sa sastavom timova neće imati značajan uticaj na ligu i za većinu navijača neće dovesti do primjetnih promjena, piše ESPN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije