Nova sezona engleske Premier lige mogla bi biti najbolja dosad

N. K.
Nova sezona engleske Premier lige mogla bi biti najbolja dosad
Nakon što je Manchester United savladao Leicester u superkupu poznatijem kao Community Shield sa 2:1 danas, subota 13. augusta, počinje Engleska Premier League. Po mnogima ovo će biti najzanimljivija sezona u historiji ovog takmičenja.

Naslov senzacionalno brani Leicester koji je prošle godine priredio najveće iznenađenje u ovom takmičenju. Ipak u glavnoj ulozi ove sezone biti će tzv. “veliki” engleski klubovi koji su se značajno pojačali kako na terenu tako i u stručnom štabu.

Od ove sezone u Premier League ćemo gledati trenerske veličine kao što su Mourinho, Guardiola, Conte koji će se suočiti sa Wengerom, Ranijerijem, Kloppom, Pochettinom, Koemanom, Bilićem i drugima.

Manchester City

Manchester_City.jpg - Nova sezona engleske Premier lige bi mogla biti najbolja dosad

Građani u novu sezonu ulaze sa novim trenerom Pepom Guardiolom i time započinje nova era u klubu. Guardiola će sigurno promjeniti stil igre svoje nove ekipe, a City je već u pripremama počeo igrati sa velikim posjedom lopte.

Guardiola je ekipu pojačao sljedećim igračima: Nolito, Sane, Gundogan, Stones, Zinchenko i Gabriel Jesus (dolazi na zimu). Svakako da će ovi igrači biti okosnica ekipe uz već standardne Aguera, De Bruynea, Kompanya, Sterlinga i Silvu. Ekipu je do sada napustio Demichelis, ali biti će sigurno još odlazaka, a prvi koji se spominju su Nasri, Mangala, Bony i Jesus Navas.

Manchester City sigurno će biti puno jači nego prošle sezone, ali nekako je dojam da bi njima moglo biti potrebno vrijeme dok ne prihvate ideje Pepa Guardiole. Također vrlo je izvjesno da će Guardiola ekipi priključiti nekoliko mlađih igrača iz omladinskog pogona koji će tek trebati iskustva na nivou kao što je Premier League. Vidljiva je i filozofija Građana na tržištu gdje su kupovali talentirane mlade igrače ispred nekih velikih zvijezda kao što je slučaj s njihovim gradskim rivalima.

Manchester United

Manchester_United.jpg - Nova sezona engleske Premier lige bi mogla biti najbolja dosad

Crveni đavoli trebaju povratak na vrh nakon što su Moyes i van Gaal ekipu držali daleko od borbe za naslov. Mourinho je naravno prava osoba za takav posao, a posebni je ujedno bio odgovor na dolazak Guardiole u Manchester City. Odmah po dolasku Mourinho je osvojio superkup, a klub je uložio ogromne novce u pojačanja. Za rekordi iznos u svijetu nogometa stigao je Pogba, a uz njega stigli su Bailly, Mkhitaryan i naravno Zlatan Ibrahimović.

Vidljivo je da United kupuje iskusne igrače koji imaju iskustva i kvalitet da se odmah bore za naslove, jer ovaj klub želi igrati u Ligi prvaka i boriti se za trofeje. Klub su za sada napustili Varela i Valdes, a na izlaznim vratima su Rojo, Schweinsteiger, Fosu-Mensah, Mata, Januzaj, a i Depay ne stoji najbolje.

United bi mogao čak biti glavni favorit, te je samo pitanje kako će pohvatati ideje u odbrani koje nameće Mourinho. Po svemu ostalom Crveni đavoli bi trebali biti glavni favoriti, jer ekipa s Pogbom, Rooneyem, Ibrahimovićem i ostalima je svakako po kvaliteti i iskustvu prvi favorit za naslov. Prednost im je što ne igraju u Ligi prvaka, pa će moći biti odmorniji s obzirom da Europa ligu će vjerojatno igrati B ekipa ili mlađi igrači.

Arsenal

Arsenal.jpg - Nova sezona engleske Premier lige bi mogla biti najbolja dosad

Topnici su vječiti favoriti, a nikako konačni pobjednici. Prošle godine imali su veliku priliku, a ove će biti zaista vrlo teško otići do samog kraja. Wenger njeguje prepoznatljivi nogomet, a u pojačanja ponovo nisu uložili neke spektakularne novce.

Tokom ljeta doveli su sljedeće igrače: Xhaka, Asano i Holding, dok su ekipu napustili Rosicky, Flamini, Arteta i Wellington Silva. Osim toga Arsenal još pokušava dovesti top napadača, a najčešće spominju se Icardi i Lacazette. Arsenal će ponovno vjerovatno biti u vrhu, jer dolazi im nekoliko dobrih mladih igrača iz omladinske ekipe kao Iwobi i Akpom, ali ponovno će biti jako teško Topnicima da odu do samog kraja.

Posjed i kombinatorika ponovno bi trebali krasiti igru Arsenala, ali velike su kritike na odbranu Topnika i klasičnog napadača ekipe. Ukoliko na tim pozicijama Wenger pronađe rješenja, Arsenal se može boriti za vrh.

Chelsea

Chelsea_Football_Club.jpg - Nova sezona engleske Premier lige bi mogla biti najbolja dosad

Chelsea je nakon katastrofalne prošle sezone na klupu doveo Contea koji je na Europskom prvenstvu, ali i prije toga u Juventusu pokazao o kakvom se stručnjaku radi. Chelsea ima sjajnu ekipu i okosnica su oni igrači koji su osvojili naslov prvaka prije dvije godine, ali od Contea se očekuje da malo osvježi ekipu i vrati ih na sami vrh.

Tokom ljeta doveli su sljedeće igrače: Batshuayi, Kante, dok se Cuadrado vratio s posudbe. Dojam je kako Chelsea još nije završio s pojačanjima, pa se ih konstantno povezuje sa Mahrezom, ali i još nekim igračima. Klub su napustili: Baba, Pato, Falcao i Amelia. Uz njih još se mnogi igrači spominju da su na odlasku, a najglasnije Begović, Matić i Oscar.

Conte će vjerojatno u ekipu donijeti dodatnu disciplinu, ali i zajednički duh. Ne očekuje se kako će Chelsea igrati spektakularan nogomet, već bi to mogao biti izrazito kompaktan tim. Kvalitetu i iskustvo ova ekipa ima, ali je pitanje mogu li već u ovoj sezoni otići do samog kraja. prednost je što ne nastupaju u Europskim natjecanjima.

Tottenham

Tottenham.jpg - Nova sezona engleske Premier lige bi mogla biti najbolja dosad

Tottenham ima iza sebe sjajnu sezonu u kojoj su se nakon dugo godina borili za naslov prvaka. Ove godine žele napraviti novi iskorak, ali to naravno neće biti lagano s obzirom na ulaganja drugih klubova. Pochettino je prošle godine postao jedan od najcjenjenijih managera u Engleskoj, a odlučio je potpisati novi ugovor unatoč interesu Uniteda.

Tottenham ima sjajnu mladu ekipu sa dosta engleskih igrača, pa se to čini kao dobar potez. Tokom ljeta ekipu su pojačali sa dvojicom igrača: Vincent Janssen i Victor Wanyama, dok je ekipu napustio samo Pritchard. Upravo bi to trebao biti najjači adut ove ekipe, jer ostali su na okupu, a iskusniji su za godinu dana i jednu borbu za sami vrh.

Glavne figure ekipe i dalje bi trebali biti: Kane, Eriksen, Lamela, Alli, Dier i naravno golman Hugo Lloris.

Spursi su prošle godine igrali zaista moderan nogomet sa vrlo ofanzivnim bekovima i puno promjena u sredini terena, a ove godine se očekuje njihov daljnji iskorak. Svakako ekipa na koju treba obratiti pažnju, a jedino je pitanje može li Kane ove sezone biti igrač koji će svojim golovima postati top klasa i odvesti Pijetlove do samog kraja.

Liverpool

Liverpool.jpg - Nova sezona engleske Premier lige bi mogla biti najbolja dosad

Redsi su napravili odličan posao u prijelaznom roku. Klopp je nakon pola sezone shvatio na koje igrače može računati i kakvi mu igrači trebaju da igru postavi po svojim željama. Prošle sezone od kako je klub preuzeo Klopp imali su velike oscilacije od sjajnih do loših izdanja, ali se ipak vidio način na koji njemački stručnjak želi da igraju.

Tokom ljeta Liverpool je puno kupovao i doveo sljedeće igrače: Mane, Wijnaldum, Karius, Klavan, Manninger, Matip i Grujić. S druge strane klub su napustili: Ibe, Allen, Skrtel, Toure i Joao Teixeira. Osim njih na izlaznim vratima su Balotelli, Marković, Benteke i Lucas Leiva.

U redovima Liverpoola tako bi moglo biti vrlo prometno, ali okosnica ekipe je napravljena.
Klopp se ponovno odlučio za igrače koji su gladni trofeja i koji se uklapaju u njegovu filozofiju nogometa. On je krenuo stvarati novu ekipu koja će ove sezone gotovo sigurno biti u kombinacijma za Ligu prvaka, ali teško da već sada mogu biti u kombinacijama za naslov.

Leicester

Leicester.jpg - Nova sezona engleske Premier lige bi mogla biti najbolja dosad

Lisice su branioci naslova, ali kladionice im ponovno ne vjeruju. Nije ni čudno kada trener Ranieri najavljuje da mu je cilj 40 bodova u novoj sezoni. Leicesteru se nije dogodio potpuni igrački raspad, ali promjena u sastavu je itekako bilo.

U klub su stigli: Musa, Mendy, Kaputska, Zieler, Luis Hernandez, a prodani su tek Kramarić i Kante. Ipak i dalje postoji mogućnost da klub napusti najbolji igrač prošle sezone Mahrez za kojeg su zainteresirani Chelsea i Arsenal.

Biti će vrlo zanimljivo vidjeti može li Ranieri ponovno stvoriti koheziju kao prošle sezone, ali braniti naslov prvaka je puno teže nego osvojiti.

Za kraj spomenimo kako su se u ligu vratili Burnley, Hull i Middlesbrough kojima će svakako primarni cilj biti zadržati prvoligaški status.

Zabava počinje danas, 13. augusta, utakmicom između prvaka Leicestera i Hull Citya.

Izvor: Premierleague.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije