Nova priznanja: Pjanić, Džeko i Kolašinac među najboljim nogometašima Europe

Radiosarajevo.ba
Nova priznanja: Pjanić, Džeko i Kolašinac među najboljim nogometašima Europe
EPA / Edin Džeko
Poznati Nogometni observatorij CIES prije nekoliko dana objavio je učinak nogometaša u ligama petice, što je itekako obradovalo ljubitelje nogometa u BiH budući da su se tri Zmaja našla među najboljim nogometašima Europe.

Edin Džeko, Miralem Pjanić i Sead Kolašinac našli su se rame uz rame sa Ronaldom, Messijem i Neymarom, kada je riječ o šest segmenata nogometne igre, stoji u ocjeni CIES-a.

Naime, ovaj opservatorij igrače ocjenjuje prema oštrini u odbrani, ukradenim loptama, količini dobro upućenih pasova, kreiranju šansi, driblinzima i šutevima, prema njihovom učinku u posljednjih 1000 minuta na nogometnim terenima.

Najbolju ocjenu od bh. nogometaša u ovoj analizi dobio je Sead Kolašinac, koji je sa 96 bodova najbolji "kradljivac" lopti u ligama petice. Sa 90 bodova Pjanić je postao deveti najbolji kreator igre u najboljim ligama Europe, sa samo pet bodova zaostatka u odnosu na prvoplasiranog de Bruynea.

Naravno i Edin Džeko se našao na ovim listama, te je sa 90 bodova postao četvrti najbolji šuter liga petice, a od njega su bolji samo Messi, Ronaldo i Mertens.

Prema ovom istraživanju nogometna reprezentacija BiH postala je najbolja na prostoru bivše Jugoslavije, sa najviše igrača koji su ušli među najbolje igrače liga petice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije