Nogomet više neće biti isti: U njega ulazi čovjek 50 puta bogatiji od vlasnika PSG-a

3
Radiosarajevo.ba
Nogomet više neće biti isti: U njega ulazi čovjek 50 puta bogatiji od vlasnika PSG-a
Foto: EPA-EFE / Mohammad bin Salman

Dugo su, dugo pregovarali, posao je ovo čije se klupko vune kotrljalo već gotovo dvije godine. I trebao bi biti završen.

Saudijski javni investicijski fond, čitaj država, kupuje engleskog premierligaša Newcastle United u poslu vrijednom nešto oko 300 miliona funti.

No, to je tek mali dio kolača kojeg će zajedno razmrviti i pred nogometne zaljubljenike širom svijeta postaviti besramno bogata država iz Arapskog zaljeva.

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Newcastle United će, da završimo i tu priču, nakon 14 godina vladavine kontroverznog Mikea Ashleyja dobiti novog vlasnika, prenose Sportske novosti.

E sad, da upoznamo i tog bogataša, Mohammada bin Salmana, čovjeka čiji je investicijski fond težak nevjerojatnih 320 milijardi, dakle ne miliona, nego milijardi funti. Milijardi.

Bin Salman je saudijski princ. Dovoljno? Dakle, drugi čovjek do kralja, njegova desna ruka i zapravo - prvi operativac. Kao u nogometu - direktor.

Kralj je u ovom slučaju predsjednik, figura, a princ taj koji upravlja svime. Još pogotovu kad u obzir uzmemo činjenicu da mu otac, dakle kralj, boluje od Alzheimera...

Bogatstvo investicijskog fonda u kojeg direktno ulaže država već smo opisali, a kao što je vidljivo, bin Selman je težak 320 milijardi eura.

Drugi najbogatiji vlasnik u svijetu nogometa, šeik Mansour iz Manchester Cityja ima vrijednost od svega 23 milijarde funti, a primjerice predsjednik PSG-a, Nasser Al Khelaifi na tržištu je težak "samo" 6,5 milijardi funti. Dakle, Khelaifi ima samo pedeseti dio Salmanovog bogatstva. Eto, toliko će se nogomet promijeniti.

Bin Salmana je u nogomet uputila jedna tajanstvena žena. Njeno ime je Amanda Staveley, a ona je 48-godišnja građanka Londona s ogromnim poslovnim vezama širom svijeta.

Njena je agencija za finansijski konzalting imena PCP Capital Partners sudjelovala i pri preuzimanju Manchester Cityja, upravo od strane šeika Mansoura, a gospođa Staveley htjela je staviti prste i na Liverpool. No, ponuda u kojoj je sudjelovala 2016. nije prošla.

Koliko je realno da neki Mbappe, Lewandowski ili Pedri, a to su igrači odabrani nasumično zamijene imena poput Ritchieja, Willocka ili Gaylea baš odmah, nije zahvalno govoriti. Ali, slobodni smo reći da od ovoga četvrtka više ništa nije isto.

U nogomet je ušlo novih 320 milijardi funti koje je saudijski princ stavio na raspolaganje Newcastleu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije