Nekadašnji Zmaj vjeruje u naš tim: 'Valjda nam se vrati za sve prethodne baraže'

2
A. Vatreš
Nekadašnji Zmaj vjeruje u naš tim: 'Valjda nam se vrati za sve prethodne baraže'
Foto: N/FSBiH / Toni Šunjić

Došao je trenutak odluke za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, koja će putem baraža pokušati izboriti svoj prvi plasman na Europsko prvenstvo.

Protivnik Zmajevima u polufinalu bit će selekcija Ukrajine, koju će dočekati na Bilinom polju (21. mart), a potom bi u slučaju prolaza na Grbavici (26. mart) igrali finale s pobjednikom duela između Islanda i Izraela.

Dovoljno kvaliteta

Nakon neuspješnih kvalifikacija, naš tim je zahvaljujući Ligi nacija dobio novu šansu da osigura kartu za Njemačku, a bivši bh. reprezentativac Toni Šunjić (35) nada se kako će ovaj put, za razliku od prethodnih, Zmajevi uspjeti u svojoj namjeri.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

"Praktički neka slična situacija kao i u prošlim kvalifikacijama za EP, kada se nismo uspjeli kvalifikovati na 'normalan' način, pa smo imali taj baraž preko Lige nacija, ali izgubili na kraju. Nadam se da se ovaj put neće ponoviti ista sudbina i da ćemo uz prednost domaćeg terena pokazati svoje pravo lice", rekao je Šunjić za Radiosarajevo.ba i nastavio:

"Mislim da ekipa ima dovoljno kvaliteta i da može preokrenuti te neke negativne stvari iz prethodnog perioda u svoju korist. Vjerujem da će nam navijači biti podrška i motivacija i da se napokon kvalifikujemo na EURO".

Bivši Zmaj o šansama BiH u baražu: 'Nismo mi loši kako se priča, a ni Ukrajina nije velesila'

Bivši Zmaj o šansama BiH u baražu: 'Nismo mi loši kako se priča, a ni Ukrajina nije velesila'

Baraž se dosad nije pokazao sretnim za našu reprezentaciju. Igrali smo ga četiri puta i niti jednom nismo uspjeli proći. Šunjić vjeruje kako će nam se vratiti za ranije propuštene prilike.

"Mislim da je najbitnija 'glava'. Ko bude mirniji, bolje pripremljen u glavi, riješit će utakmicu u svoju korist. Treba biti sto posto koncentrisan i dati svoj maksimum. Velika stvar je što igramo kući, mislim da nam to može mnogo pomoći. Nadam se da će nam se vratiti za sve te ranije baraže".

Za Edina Džeku i Miralema Pjanića ovo je posljednja prilika da zaigraju na EP, a Šunjiću bi bilo posebno drago zbog njih dvojice ukoliko bi se to ostvarilo.

"Bio bih posebno sretan zbog Džeke i Pjanića koji su tu toliki niz godina i drže našu reprezentaciju. Bila bi im to kruna reprezentativne karijere. Možda bi se poslije toga bilo lakše oprostiti. Džeko je postigao skoro sve, ali to mu nedostaje".

Toni Šunjić

Šunjić je imao priliku igrati u Ukrajini (2012-2014) i dobro poznaje njihov fudbal. Tvrdi da su Ukrajinci ranije imali kvalitetnije igrače, ali da su sada jači kao tim zbog svega što se dešava u njihovoj zemlji.

"Po mom mišljenju, njihova reprezentacija je prije bila kvalitetnija, ali nekako sad imaju izražen taj timski naboj, zbog svega što se događa. Mislim da im je to neka dodatna motivacija i da na neki način žele obradovati svoju naciju zbog tih loših stvari koje se dešavaju", rekao je Šunjić i nastavio:

"Bit će nam jako teško. Ukrajina će imati svoje prilike, ali mislim smo dovoljno jaki i pametni da ovaj put ne napravimo istu grešku kao ranije". 

Mjesto mlađima

Šunjić je za reprezentaciju BiH u periodu od 2012. do 2020. odigrao 41 utakmicu. Godinu nakon svog posljednjeg meča za Zmajeve odlučio je okončati reprezentativnu karijeru.

/ Anketa

Mogu li Zmajevi proći Ukrajinu i otići na EURO 2024 u Njemačku?
Rezultati

"O tome sam razmišljao već kada su krenule kvalifikacije za prošlo EP. Pošto sam već ušao u neke godine, odlučio sam ako se ne uspijemo kvalifikovati da je bolje prepustiti mjesto mlađima koji nisu ispunili neke svoje želje i motive. To što sam u tom trenutku igrao u Kini mi je pomoglo da još lakše donesem odluku, jer je tad bila baš komplikovana situacija s putovanjima. I bez toga sam mislio da je vrijeme da se prepusti mjesto mlađima".

Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. svakako je najveći uspjeh u njegovoj reprezentativnoj karijeri.

"Nema dileme. To je najlakši odgovor. Sa SP-om se ništa ne može mjeriti. Imao sam sreću što sam bio dio te velike generacije koja je uspjela da se kvalifikuje i zaigra na SP-u, nadam se ne posljednjem za našu selekciju", dodao je Šunjić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije