Bivši Zmaj o šansama BiH u baražu: 'Nismo mi loši kako se priča, a ni Ukrajina nije velesila'

3
A. Vatreš
Bivši Zmaj o šansama BiH u baražu: 'Nismo mi loši kako se priča, a ni Ukrajina nije velesila'
Foto: FIFA / Avdija Vršajević

Ključni dani su pred fudbalskom reprezentacijom Bosne i Hercegovine, koja će putem baraža pokušati izboriti plasman na Europsko prvenstvo.

Zmajevima 21. marta na Bilinom polju slijedi polufinalni duel s Ukrajinom, a ukoliko prođu, 26. marta bi na Grbavici igrali s pobjednikom duela Island – Izrael.

Drugačija utakmica

O šansama našeg tima da se po prvi put nađe na prvenstvu Starog kontinenta, razgovarali smo s bivšim reprezentativcem Avdijom Vršajevićem (38), koji je ostao upamćen kao dio generacije koja je izborila historijski plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"To je skroz drugačija utakmica od ovih što smo dosad igrali. Utakmica - biti ili ne biti. Mislim da su svi igrači toga svjesni, da će biti maksimalno motivisani da se pokuša iskoristiti ta pružena šansa. Ja imam neki pozitivan osjećaj da bi se to moglo i desiti. Ukoliko prođemo Ukrajinu mi ćemo sigurno otići na EP", rekao je Vršajević za Radiosarajevo.ba.

Osvrnuo se potom na prvog protivnika naše selekcije – Ukrajinu.

Legendarni bh. golman upozorava pred baraž: 'Trebamo se paziti negativne atmosfere'

Legendarni bh. golman upozorava pred baraž: 'Trebamo se paziti negativne atmosfere'

"Utakmica s Ukrajinom će biti jako teška. To je jedna dobra reprezentacija, ali ja smatram da mi nismo bez šansi. Igramo kući gdje možemo dobiti svakog kad smo pravi".

Bilino polje je rasprodato, a Vršajević smatra da bi to trebala biti ogromna prednost za Zmajeve.

"Svakako da će biti ogromna podrška. I ljudi su svjesni te historijske prilike, kao i igrači. Dosad smo imali nekih problema u kvalifikacijama, ali mislim da to sad ne bi trebao biti slučaj, jer je skroz drugačija situacija. Naši igrači imaju jako dobre sezone. Ako budu svi na tom nivou i pruže svoj maksimum, mislim da možemo napraviti dobar rezultat".

Ovaj baraž bit će posljednja prilika za Edina Džeku i Miralema Pjanića da izbore EP i zaigraju na njemu. Vršajević smatra da će oni stoga biti posebno motivisani.

Avdija Vršajević

"I Džeko i Pjanić su u tim nekim poznim igračkim godinama, s tim da oni to ne pokazuju na terenu. Ne vidi se razlika uopće. Mislim da će biti maksimalno motivisani, a njih dvojica su nam jako potrebni. I zaslužuju to. Volio bih da se to desi, da kompletiraju sve to što su napravili u karijeri s jednim EP-om".

Imamo dobre igrače

Naš tim je dosad četiri puta igrao baraž i nikada ga nije uspio proći. Vršajević se nada kako će nam se ovaj put konačno posrećiti.

"Prije smo igrali baraže na dvije utakmice. Ovo je jedna utakmica. Nema kalkulacija i razmišljanja. Ko pobijedi, ide u finale. Veliki je ulog. Mi imamo tu privilegiju da igramo na domaćem terenu. Ukrajina se ne može svrstati u velesile fudbala. Oni zaista jesu dobri, ali nisu Portugal ili Francuska. Mislim da imamo jako veliku šansu da ih pobijedimo u Zenici".

Osvrnuo se na kraju i na dosadašnji rad selektora Save Miloševića, rekavši kako su rezultati mjerilo bez obzira na važnost utakmica.

Reprezentacija BiH

"Svaka utakmica ima rezultatsku važnost i svaka je bitna za našu reprezentaciju. Ja svim selektorima sudim po rezultatima. Smatram da naša reprezentacija nije ništa lošija od Albanije i pojedinih reprezentacija koje su već kvalifikovale na EP", rekao je Vršajević i nastavio:

"Ima tu dosta propusta u fudbalskom smislu s kojima se ja ne slažem, ali opet selektor je tu da odluči i on je taj koji odgovara na kraju krajeva. Smatram da mi imamo dobre igrače. Vidim da se potencira da nemamo, ali mislim da imamo i da se to samo treba posložiti. Nadam se da će selektor to ovaj put uraditi kako treba i ja mu želim sreću, da nas odvede na EP", dodao je Vršajević za Radiosarajevo.ba.

Vršajević je za BiH u periodu od 2012. do 2017. odigrao 12 utakmica i postigao dva gola, uključujući onaj protiv Irana u grupnoj fazi SP-a 2014., koji će zauvijek ostati upisan u historiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije