Legendarni bh. golman upozorava pred baraž: 'Trebamo se paziti negativne atmosfere'

2
A. Vatreš
Legendarni bh. golman upozorava pred baraž: 'Trebamo se paziti negativne atmosfere'
Foto: 1. FC Lokomotive Leipzig / Tomislav Piplica

Fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine ovog mjeseca očekuje baraž za EURO 2024.

Zmajevi će se 21. marta na Bilinom polju sastati s Ukrajinom, a ukoliko prođu, u finalu bi na Grbavici 26. marta odmjerili snage s boljim iz drugog polufinalnog duela između Izraela i Islanda.

Rezultati uvijek bitni

Selektor Savo Milošević u srijedu je objavio spisak igrača na koje računa u ovim utakmicama, rekavši kako je to najbolje što BiH trenutno ima.

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Da li je to zaista tako, pitali smo legendarnog Tomislava Piplicu (54), nekadašnjeg golmana i trenera našeg državnog tima, koji trenutno obavlja posao menadžera u njemačkom četveroligašu Lokomotivi Leipzig.

"Svako ima svoje mišljenje. Neko smatra da treba biti pozvan jedan, neko drugi. Selektor je već uvidio u tim dosadašnjim okupljanjima ko mu odgovara, kako misli igrati. Možemo mi polemisati zašto neko nije pozvan, ali vjerovatno se taj neko ne uklapa u sistem ili stil igre koji selektor praktikuje i misli igrati u baražu", rekao je Piplica za Radiosarajevo.ba.

Savo Milošević objavio spisak za baraž: Evo s kojim Zmajevima ide na Ukrajinu

Savo Milošević objavio spisak za baraž: Evo s kojim Zmajevima ide na Ukrajinu

Osvrnuo se potom na Miloševićev dosadašnji učinak na klupi Zmajeva, gdje je srbijanski stručnjak na četiri meča upisao pobjedu i tri poraza.

"Po meni rezultati uvijek igraju ulogu, jer kroz dobre rezultate možete sebi napraviti dobru atmosferu, dobiti na sigurnosti, uigranosti... I ranije sam govorio kako se previše rotira. Imate ekipu koja nije uigrana. To je možda jedini hendikep".

Zmajevi će u baražu imati pojačanje u vidu veznjaka Kolna Denisa Huseinbašića, koji će prema Piplici donijeti kvalitet.

"Svaki igrač koji igra u prvoj ili drugoj Bundesligi ima kvalitetu i sigurno može igrati dobru ulogu i kod nas. Uvijek je pitanje samo koja je pozicija i koje igrače na toj poziciji imamo. Neki igrači ponekad imaju peh da su uvijek alternativa, dok na drugim pozicijama gdje nemate kvalitet nemate ni takav izbor igrača".

Reprezentacija BiH

Naš igrač u najboljoj formi trenutno je Ermedin Demirović, koji je ove sezone za Augsburg zabio 14 golova i pritom osam puta asistirao. No u reprezentaciji je na učinku od jednog gola na 23 utakmice, što je zabrinjavajuće.

"Sve zavisi kako selektor želi igrati, koju će mu poziciju dati, koju slobodu ima... On je u Augsburgu šef i može raditi šta hoće. Onda je odmah lakše igrati, niste pod opterećenjem. Nije slučajno da ga mnogo klubova želi dovesti u svoje redove. Znam ga još dok je bio mlad dečko, radi se o izuzetno kvalitetnom igraču".

Podjednake šanse

Piplica smatra da su šanse u baražu podjednake.

"U baražu je uvijek 50-50. Igramo kući i to je mala prednost, ali opet igrate protiv jedne jake Ukrajine. Treba cijeniti protivnika i posvetiti mu pažnju".

I u slučaju plasmana u finale baraža, Zmajevi bi bili domaćini.

"To je olakšavajuća okolnost, ali i opterećenje. Kad igraš kući svi očekuju da pobijediš. Koliko je prednost, toliko je na neki način peh. Morate imati sreće, dobru atmosferu. A poznavajući nas, čim ne ide, odmah je negativno. Toga se moramo paziti, da ne uđemo u neku negativnu atmosferu".

Tomislav Piplica

Piplica je bio dio stručnog štaba generacije koja je izborila historijski plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. Uporedio nam je tu generaciju sa sadašnjom, te istakao kako pristup nikada nije upitan.

"Volju i želju imaju svi igrači. Glupo mi je da se to dovodi u pitanje. Svi igrači zarađuju novce u svojim klubovima, ne u reprezentaciji. To je samo šlag na tortu da igrate za svoju zemlju i to treba biti velika čast. Mi smo imali sreću da smo imali kvalitetne igrače, koji su isto tako bili dugo skupa, uigrani. Bili su ekipa i izvan terena i to je ono što je tu generaciju razlikovalo od ovih drugih, mlađih generacija", dodao je Piplica za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije