'Nebeski' stadion na ostrvima u Norveškoj je zasigurno jedan od najljepših na svijetu

0
Radiosarajevo.ba
'Nebeski' stadion na ostrvima u Norveškoj je zasigurno jedan od najljepših na svijetu
Foto: Pexels / Stadion Henningsvaer

Ljepota svjetski poznatog stadiona Henningsvær budi osjećanja u ljubiteljima nogometa širom svijeta.

Za one koji imaju dovoljno sreće da se igraju na njemu, tu su mirisi slane vode i ribe u zraku koji dolaze iz mora kojim je stadion okružen.

Zvuk udarca lopte, psovke i uzvici ohrabrenja također odzvanjaju popraćeni glasovima ptica i valovima koji udaraju o susjedne stijene.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Za nas ostale, to je jednostavno praznik za oči. Zelena, ravna površina ističe se naspram okolnog kamena, mora i veličanstvenih planina, stvarajući estetsko remek-djelo koje se opisuje kao "najljepši nogometni stadion na svijetu".

Norveška skupina otoka Lofoti tek je 2007. godine cestom na mostovima povezana s ostatkom zemlje, a ranije su bili dostupni samo trajektom. Bez obzira na udaljenost, česti su gosti na popisima mjesta na svijetu koje treba posjetiti barem jednom u životu.

More oko Lofota jedno je od najznačajnijih norveških ribolovnih područja, pa ne čudi da se stanovnici većinom bave ribolovom i preradom ribe.

Zaljubljenicima u nogomet Lofoti su zanimljivi i zbog fascinantnog stadiona. Wembley, Camp Nou ili Maracana legendarni su, ali stadion Henningsvæ, nazovimo ga tako, na otoku u istoimenom selu koje ima petstotinjak stanovnika mami iznimnom ljepotom.

Na njemu igraju rekreativci iz nogometnog kluba Henningsvær IL i djeca.

Nevjerovatno je da igrači uspiju zadržati koncentraciju s obzirom na ljepote koje ih okružuju.

Stjenoviti otok krase oštri vrhovi, a oko igrališta se nalazi tek komadić asfalta koji služi za parkiranje te drvene konstrukcije za sušenje bakalara. Samo selo također plijeni pažnju zbog predivne arhitekture, drvenih kućica i malih umjetničkih galerija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije