Barcelona obnavlja Camp Nou: Povećava se kapacitet stadiona

0
Radiosarajevo.ba
Barcelona obnavlja Camp Nou: Povećava se kapacitet stadiona
Anadolija / Camp Nou

Španski nogometni velikan Barcelona objavio je da je osigurao 1,6 milijardi eura za obnovu stadiona Camp Nou, koja će započeti 1. juna.

Iz Barcelone su poručili da imovina kluba nije korištena kao garancija i da nema potrebe za podizanje hipoteke na stadion. Kapacitet sjedećih mjesta na najvećem evropskom stadionu povećava se s 99.300 na 105.000.

Klub je u saopštenju naveo da je novac uplatilo 20 investitora, a vraćat će se u različitim rokovima – od pet do 24 godine. Katalonci će nakon završetka radova početi vraćati kredite, s fleksibilnom kamatom i razdobljem počeka, a osim stadiona, novac će biti utrošen i na druge klupske objekte. Od toga će 420 miliona eura biti namijenjeno Palau Blaugrani, domu košarkaškog i rukometnog kluba, a 20 miliona eura bit će namijenjeno stadionu Johan Cruyff, gdje igraju rezervna i ženska ekipa.

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

U klubu očekuju završetak radova do 2026. godine, prva ekipa Barcelone igrat će na Olimpijskom stadionu na Montjuicu tokom renoviranja, a vratit će se na Camp Nou u sezoni 2024./25., koji tada neće biti u punom kapacitetu.

Klub se pokušava izvući iz finansijske rupe koja je dovela do gubitka od 481 milion eura u sezoni 2020./21., što je uzrokovalo odlazak najveće zvijezde kluba Lionela Messija.

Prošlog ljeta Barcelona je prikupila oko 750 miliona eura prodajom 25 posto udjela u TV pravima za špansku ligu na 25 godina, kao i 49 posto udjela u Barca Studios.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije