Navijač Celtica posvetio Dnevnik žrtvama opsade Sarajeva i genocida u Srebrenici

0
Radiosarajevo.ba
Navijač Celtica posvetio Dnevnik žrtvama opsade Sarajeva i genocida u Srebrenici
Foto: The Celtic Star / Dnevnik navijača Celtica

Matt Corr, navijač škotskog Celtica, večerašnjeg protivnika Fudbalskog kluba Sarajevo u play-offu za grupnu fazu Europske lige, objavio je dnevnik koji je pisao prošle godine kada je klub za koji navija slavio sa 3:1 na Koševu.

Coorov dnevnik je objavljen na stranici The Celtic Star uoči večerašnjeg duela Sarajeva i Celtica u Zenici na Bilinom polju, koji je posvećen žrtvama opsade Sarajeva i genocida u Srebrenici.

Navijač Celtica je dnevnik pisao s mnogo emocija, a osim duela između Sarajeva i Celtica u Ligi prvaka, totaknuo se naše historije, agresije na BiH, genocida u Srebrenici i ljubaznošću Sarajlija, s kojima je imao priliku da se susretne tokom boravka u BiH.

Corr tako dnevnik počinje dolaskom na Sarajevski aerodrom i vožnjom u taksiju, gdje mu je vozač bio navijač Sarajeva. 

On je sa oduševljenjem pisao o prijemom u jednom sarajevskom hotelu, gdje mu je radnica u hotelu Elma osvojim novcem osigurala večeru.

Na dan utakmice (9. juli 2019. godine), Corr je obišao i pub koji nosi ime po njegovom voljenom klubu - Celticu.

Škot je tako napisao da je ispred Predsjedništva BiH imao pliliku da vidi kolonu vozila sa posmrtnim ostacima Srebreničana, koji su išli prema gradu u istočnoj Bosni.

"Kamion je prekriven zastavom Bosne i Hercegovine. Tišinu prekidaju zvukovi tihog plača. Ovo je tužno, pretužno", piše Corr. 

O samoj utakmici na Koševu je kazao da je bio mokar kao nikada u životu, s obzirom na to se prije meča na olimpijskom stadionu u gradu dogodio prolom oblaka i da su se tmurni oblaci nadvili nad stadion "Asim Ferhatović Hase".

Osim genocida u Srebrenici, Matt Corr je podvukao da je u Sarajevu imao prliku posjetiti i mjesto tragedije na Markalama gdje su ubijena 64 civila, te potpuno uništenu Vijećnici, u kojoj je izgorjelo dva miliona knjiga.

"S navijača sam prošao i most gdje su ubijeni Admira i Boško, sarajevski Romeo i Julija, upucani dok su tražili slobodu", piše Corr u svom dnevniku, koji je imao priliku sa turističkim vodičem obići i Istočno Sarajevo.

Na kraju, prije povratka u Škotsku, Matt je kazao da je Elmi, radnici u hotelu, kupio buketom cvijeća, dodajući da je to bio najbolje potrošen novac na putovanju.

Kompletan Dnevnik Matta Corra možete pročitati na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije