Nakon dvije godine nastavljeno suđenje braći Mamić, opet je pročitana optužnica

0
Hina
Nakon dvije godine nastavljeno suđenje braći Mamić, opet je pročitana optužnica
Foto: Jabuka TV / Zdravko i Zoran Mamić

Ponovnim čitanjem optužnice USKOK-a na osječkom Županijskom sudu u utorak je, nakon više od dvije godine, nastavljeno suđenje Zdravku i Zoranu Mamiću te još petorici osumnjičenih, optuženih da su izvlačenjem novca, u sklopu zločinačkog udruženja, NK "Dinamo" oštetili za oko 200 miliona kuna (52.168.933 KM).

Zdravku i Zoranu Mamiću, koji su u bjekstvu u Bosni i Hercegovini sudi se u odsutnosti, a nakon čitanja optužnice o krivici će se izjasniti osumnjičeni Damir Vrbanović, Mario Mamić, Sandro Stipančić, Igor Krota i Nikky Arthur Vuksan, koji su se pojavili na raspravi.

Prije čitanja optužnice odbijen je kao neosnovan prijedlog Filipa Glavaša, advokata Zdravka Mamića, i ostalih branioca da se optužnice USKOK-a i zagrebačkog Županijskog državnog tužilaštva, koje su kasnije spojene u jedan postupak, ponovno upute na razmatranje nepristranom Optužnom vijeću.

Bijela kuća odbacuje tvrdnje da su sankcije krive za pad helikoptera iranskog predsjednika

Bijela kuća odbacuje tvrdnje da su sankcije krive za pad helikoptera iranskog predsjednika

Odbrana je smatrala kako činjenica da su u radu Optužnih vijeća, koja su odlučivala o tim optužnicama, sudjelovali suci Ante Kvesić, Darko Krušlin i Zvonko Vekić, protiv kojih je pokrenut krivični postupak zbog Mamićevih optužbi za primanje mita, govori da su ti suci trebali biti izuzeti iz rada tih Vijeća te da optužnice treba ponovo nepristrano preispitati, kako bi se osigurali uslovi za pravično suđenje.

U drugom suđenju za izvlačenje novca iz NK "Dinama", koje je na osječkom Sudu počelo početkom marta 2021., do sada je održana samo jedna glavna rasprava, na kojoj je osumnjičenim pročitana optužnica, nakon čega je uslijedila dugotrajna pauza zbog bjekstva Zorana Mamića u BiH te procedure traženja njegovog izručenja, što su vlasti BiH u konačnici odbile.

Pred skupštinu Dinama:  Izgorilo auto majke Mamićevog poreznika, na kući napisano: "Vrati pare"

Pred skupštinu Dinama: Izgorilo auto majke Mamićevog poreznika, na kući napisano: "Vrati pare"

Uz Zdravka i Zorana Mamića, optužnicom USKOK-a obuhvaćeni su: Zdravkov sin Mario Mamić, bivši "Dinamov" direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije