Najveće zvijezde EURO-a 2024: Ronaldo, Mbappe i Bellingham predvode fudbalsku elitu u Njemačkoj

0
Radiosarajevo.ba
Najveće zvijezde EURO-a 2024: Ronaldo, Mbappe i Bellingham predvode fudbalsku elitu u Njemačkoj
Foto: Sky Sports / Zvijezde EURO-a 2024 / Ilustracija

EURO 2024, najiščekivaniji fudbalski događaj godine, bit će otvoren u petak, 14. juna, utakmicom domaćina turnira Njemačke i Škotske na Allianz Areni.

Istaknuti igrači i zvijezde iz najboljih liga svijeta borit će se u jednomjesečnom takmičenju koje će donijeti europskog prvaka.

Među brojnim etabliranim imenima koja će krasiti travnjake ovog ljeta, nekolicina njih se izdvaja svojim rejtingom i od njih se očekuje da bi mogli obilježiti turnir.

Izraelski mediji tvrde: U zračnom napadu ranjen vođa Hezbollaha

Izraelski mediji tvrde: U zračnom napadu ranjen vođa Hezbollaha

Cristiano Ronaldo (Portugal)

Iako je među najstarijim igračima, Cristiano Ronaldo (39) svakako je najveća zvijezda predstojećeg EP-a, koje će biti njegovo posljednje.

Kapiten Portugala, koji je sa svojom selekcijom 2016. postao prvak Europe, rekorder je po broju nastupa za državni tim s čak 207 odigranih utakmica.

Cristiano Ronaldo

Igrač saudijskog Al Nassra je i rekorder po broju golova u reprezentaciji Portugala (130), a ujedno i najbolji strijelac u historiji europskih prvenstava (14).

Njegovom zvjezdanom statusu ide u prilog i epitet najpopularnijeg sportiste svijeta.

Kylian Mbappe (Francuska)

Nova zvijezda Real Madrida s kapitenskom trakom će predvoditi Francusku u pohodu na treći trofej europskog prvaka – svoj prvi.

Kylian Mbappe (25) ulazi u turnir nakon sjajne posljednje sezone s Paris Saint-Germainom, za koji je postigao nevjerovatna 44 gola u svim takmičenjima.

Kylian Mbappe

Nakon osvojene titule svjetskog prvaka 2018., Mbappe će europskim naslovom pokušati potvrditi status najboljeg igrača na fudbalskoj sceni.

Jude Bellingham (Engleska)

Engleska kao najskuplja reprezentacija turnira obiluje zvijezdama, no među njima se ističe jedna.

Jude Bellingham (20) je zapanjujućom debitantskom sezonom u Real Madridu osvojio fudbalski svijet i profilisao se u jednog od najatraktivnijih igrača u europskom fudbalu.

Jude Bellingham

Sjajni ofanzivni veznjak je s 18 golova za Kraljeve u sezoni 2023/24 pomogao španskom klubu da osvoji naslov La Lige, ali i Ligu prvaka, te je jedan od glavih favorita za Zlatnu loptu.

Toni Kroos (Njemačka)

Posljednji turnir za Tonija Kroosa (34), koji nakon EURO-a u svojoj rodnoj državi ide u igračku penziju.

Nakon titule svjetskog prvaka s Elfom 2014., naslov prvaka Europe pred domaćim navijačima bio bi kruna velike karijere.

Toni Kroos

U mnoštvu sjajnih mladih igrača poput Floriana Wirtza i Jamala Musiale, legenda Real Madrida, s kojim je osvojio 22 trofeja, bit će glavni kotač u ekipi Juliana Nagelsmanna.

Kevin De Bruyne (Belgija)

Belgija će u Njemačkoj nastupiti s novim sastavom, ali s istim liderom kao i prethodnih godina - Kevinom De Bruyneom (32).

Sjajni veznjak Manchester Cityja zbog povrede je propustio prvi dio prošle sezone u Premier ligi, ali se uspješno vratio i s nevjerovatnih 16 asistencija u 25 nastupa predvodio Građane do četvrtog uzastopnog naslova prvaka Engleske.

Kevin De Bruyne

Najveći uspjeh u reprezentativnom dresu ostvario je na SP 2018. kada je osvojio bronzu. Na europskim prvenstvima je dva puta stizao do četvrtfinala (2016, 2020), što će ovaj put pokušati nadmašiti.

Luka Modrić (Hrvatska)

I s 38 godina na leđima, Luka Modrić pokazuje klasu. U protekloj sezoni je postao prvak Europe s Real Madridom, a sad na svom vjerovatno posljednjem EURO-u želi Hrvatsku povesti do kraja.

Luka Modrić

Rekorder Vatrenih po broju nastupa (175), već ima dvije svjetske medalje, srebro iz 2018. i bronzu iz 2022., a medalja s europskog prvenstva bila bi kao šlag na tortu.

Robert Lewandowski (Poljska)

Još jedan od veterana, ali i najvećih imena ovogodišnjeg turnira.

Iako već 35-godišnjak, Robert Lewandowski i dalje je najveća zvijezda u poljskom fudbalu.

Robert Lewandowski

Bez ozbira što će zbog povrede propustiti prvi meč protiv Nizozemske, napadač Barcelone u Njemačkoj će pokušati popraviti svoj rekord po broju golova za državni tim (82), čiji je rekorder i po broju nastupa (150).

Virgil Van Dijk (Nizozemska)

Jedan od najboljih defanzivaca današnjice i ujedno prva zvijezda reprezentacije Nizozemske.

Virgil Van Dijk

Od stopera Liverpoola Virgila Van Dijka (32) uveliko će ovisiti igra Nizozemske, koja će pokušati popraviti gorak ukus s prethodnih šampionata.

Rodri (Španija)

Prva zvijezda podmlađene španske selekcije i najnoviji u cijenjenom nizu španskih veznjaka koji su pretvorili poziciju zadnjeg veznog u umjetnost.

Rodri (27) je posljednjih godina u Manchester Cityju postao glavna karika tima Pepa Guardiole, ali i sve veća prijetnja po protivničke odbrane.

Rodri

S njim u timu, potcijenjena reprezentacija Španije ima se pravo nadati da može do nove titule europskog prvaka poslije onih 1964, 2008. i 2012. godine.

Khvicha Kvartskhelia (Gruzija)

Nacionalni heroj koji je Gruziji osigurao plasman na prvo veliko takmičenje u historiji.

Khvicha Kvartskhelia (23) postao je velika zvijezda nakon što je u sezoni 2022/23 predvodio Napoli do prve titule poslije 33 godine.

Khvicha Kvartskhelia

Iako je iza njega i njegovog kluba razočaravajuća sezona, Kvartskhelia je motivisan pokazati mnogo na svom debitantskom EP-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije