Robert Prosinečki za Radiosarajevo.ba o predstojećem EURO-u: "Hrvatsku nikada ne treba otpisivati"

3
A. Vatreš
Robert Prosinečki za Radiosarajevo.ba o predstojećem EURO-u: "Hrvatsku nikada ne treba otpisivati"
Foto: FSCG / Robert Prosinečki

Odbrojavanje do najiščekivanijeg fudbalskog događaja godine ušlo je u završnu fazu. EURO 2024, kojem je domaćin Njemačka, bit će otvoren 14. juna i trajat će do 14. jula, kada ćemo saznati pobjednika.

U susret turniru razgovarali smo s legendom hrvatskog fudbala i bivšim selektorom Bosne i Hercegovine, a sadašnjim reprezentacije Crne Gore, Robertom Prosinečkim (55), koji je za portal Radiosarajevo.ba iznio svoja očekivanja od predstojećeg takmičenja.

Jak turnir

"Ovogodišnje prvenstvo je baš jako. Ima dosta favorita i reprezentacija koje mogu iznenaditi. Opravdano se Francuskoj, Engleskoj i Njemačkoj daju najveće šanse, ali tu je još selekcija sposobnih da dođu do kraja – prije svih Portugal", rekao je Prosinečki za Radiosarajevo.ba.

Novi detalji haosa ispred Ambasade Izraela u Beogradu

Novi detalji haosa ispred Ambasade Izraela u Beogradu

Italija brani titulu, ali joj niko ne daje šanse da može ponoviti uspjeh s EP 2020. Takvog mišljenja je i popularni Žuti.

"Italija je u jednoj jako teškoj grupi. Mislim da oni bez Nicola Barrelle koji se povrijedio vrlo teško tu mogu parirati".

Robert Prosinečki

U grupi s Italijom, pored Španije i Albanije, nalazi se njegova Hrvatska, od koje, kao i uvijek, ima visoka očekivanja.

"Hrvatska radi velike stvari. Ona ima jedan kult i to pokazuju drugo i treće mjesto na svijetu. Uvijek igra dobro turnirski i kod nje se nikad ne zna. Mislim da i sada imaju odličnu reprezentaciju. To smo vidjeli u ovoj zadnjoj utakmici, gdje su pobijedili Portugal kojeg nikada prije nisu pobijedili. Hrvatsku nikada ne treba otpisivati i ona je uvijek tu negdje".

Najzanimljivije do sada

Interesantno će biti i u grupi gdje su Srbija i Slovenija, zajedno s prvim favoritom turnira Engleskom, kao i bivšim europskim prvakom Danskom.

"Srbija igra toplo-hladno. Izgube od Austrije, onda pobijede Šveđane... Englezi su jasno glavni favoriti. Pored Danaca tu je i vrlo nezgodna Slovenija, koja je kroz kvalifikacije i prijateljske utakmice pokazala da je baš dobra i da može iznenaditi. Unatoč svemu, mislim da će Srbija proći grupu".

Robert Prosinečki

Interesovalo nas je smatra li da li neko od "manjih" reprezentacija može pomrsiti konce favoritima.

"Teško je reći. Vjerujem da ovi glavni uvijek osvajaju. Nikad tu nema puno iznenađenja. Tu i tamo se nekad desi neka Danska kao 1992. Vjerujem da će Europsko prvenstvo ove godine biti možda najzanimljivije do sada".

Na predstojećem turniru nastupit će veliki broj zvijezda. Pitali smo Prosinečkog ko bi ga mogao obilježiti.

"Na kraju će to opet biti oni koji budu u završnici. To će biti glavni igrači. Ima tu mnogo dobrih igrača, da ih sada ne nabrajam. Ko dođe u završnicu i osvoji, taj će sigurno biti i najbolji igrač", zaključio je Prosinečki za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije