EURO 2024 | Predstavljamo učesnike grupe E:Nova Belgija, povratak Ukrajine, slobodni udarci Rumunije

0
Radiosarajevo.ba
EURO 2024 | Predstavljamo učesnike grupe E:Nova Belgija, povratak Ukrajine, slobodni udarci Rumunije
Foto: EPA-EFE / Reprezentacija Belgije

Dobro došli u vodič portala Radiosarajevo.ba za petu grupu Eura: Grupa E, u kojoj su Belgija, Rumunija, Slovačka i Ukrajina.

Grupa je to novopečenih trenera, jakih odbrana i mladih zvijezda.

Belgija

Ovo je nova era belgijskog fudbala, nakon odlaska selektora Roberta Martineza, njegovog zaštitnog znaka, formacije 3-4-3 i većine belgijske 'zlatne' generacije — koju su neki preimenovali u 'brončanu', budući da su bili jedina FIFA-ina nacija broj 1 koja nikad ništa nije osvojila. Martinez je to nazvao "velikom psihološkom barijerom", koju Belgija nikada nije riješila pod njegovom palicom.

SCC nagrađuje povodom 10 godina poslovanja u BiH

SCC nagrađuje povodom 10 godina poslovanja u BiH

Domenico Tedesco zamijenio je Martineza, čime je Romelu Lukaku postao kapiten nakon odlaska Edena Hazarda. Četrnaest utakmica, s 10 pobjeda i bez poraza - Belgija je ostvarila prvu pobjedu u Njemačkoj od 1954. u Tedescovoj prvoj utakmici i kvalificirala se bez poraza na peti uzastopni veliki turnir. Tedesco je taktički fleksibilniji od Martineza. "Ako je moguće, želim igrati dominantno", rekao je on u svom prvom intervjuu kao glavni trener Belgije. Dodajmo i kako su samo Portugal (dva) i Francuska (tri) primili manje golova od Belgije (četiri) u kvalifikacijama.

"Za mene godine nisu važno pitanje", rekao je on 2023. "Mene zanima šta su igrači sposobni učiniti na terenu."

Lukaku je ključni igrač, a Tedesco ga je zove "ljepilom ekipe". Lukakuovi golovi su iznimni, prvi je strijelac u kvalifikacijama s 14 (Belgija je zabila ukupno 22). Lukakuov profil nadopunjuje belgijska krila i igrače s brojem 8, koji vole trčati dalje od lopte.

Edin Džeko i Romelu Lukaku
Foto: Facebook: Edin Džeko i Romelu Lukaku

Slabost ekipe je odlazak golmana Thibauta Courtoisa, koji je otišao iz reprezentacije zbog sukoba s Tedescom. Tedesco kaže da je svađa počela jer mu nije dao kapitensku traku. Ovo znači da Belgija mora izabrati broj 1 iz grupe neiskusnih vratara. Courtois ima 102 nastupa, pet puta više od tri preostala golmana zajedno: Matz Sels (Nottingham Forest; 8), Koen Casteels (Wolfsburg; 10) i Thomas Kaminski (Luton Town; 1). Sva trojica su prošle sezone igrali u pet najboljih europskih liga, ali niko nije imao zapažene rezultate.

Ono gdje se očekuje da će se Belgija pokazati jesu kontranapadi. Imali su najviše direktnih napada na Svjetskom prvenstvu 2018, a Tedesco njihove kontranapade opisuje kao "automatsko oružje". Treći golovi Belgije u 3-2 pobjedama u gostima nad Njemačkom i Austrijom savršeni su primjeri.

Selektor: Domenico Tedesco

Golmani: Koen Casteels (VfL Wolfsburg), Thomas Kaminski (Luton Town), Matz Sels (Nottingham Forest);

Odbrana: Timothy Castagne (Fulham), Maxim De Cuyper (Club Brugge), Zeno Debast (Anderlecht), Wout Faes (Leicester City), Thomas Meunier (Trabzonspor), Jan Vertonghen (Anderlecht), Arthur Theate (Stade Rennais), Axel Witsel (Atletico Madrid);

Vezni red: Yannick Carrasco (Al Shabab), Kevin De Bruyne (Manchester City), Orel Mangala (Olympique Lyonnais), Amadou Onana (Everton), Youri Tielemans (Aston Villa), Arthur Vermeeren (Atletico Madrid), Aster Vranckx (vfL Wolfsburg);

Napad:Johan Bakayoko (PSV Eindhoven), Charles De Ketelaere (Atalanta), Jeremy Doku (Manchester City), Romelu Lukaku (Roma), Dodi Lukebakio (Sevilla), Lois Openda (RB Leipzig), Leandro Trossard (Arsenal)

FIFA rang lista: 3. mjesto

Grupa E
Infografika: Anadolija: Grupa E

Rumunija

"Ponovo smo u poslu", rekao je Edward Iordanescu. Bio je mart, upravo je bio obavljen ždrijeb grupne faze Eura 2024, a Rumunija je jedva čekala svoj prvi veliki turnir u osam godina.

Rumunija se kvalificirala bez poraza, ostvarivši šest pobjeda i četiri remija u grupi  u kojoj su bili Švicarska i Izrael. Isto su učinili i za Euro 2016. (pet pobjeda, pet remija) kada ih je vodio Anghel Iordanescu, Edwardov otac. Za ovaj kvalifikacijski ciklus, Iordanescu je rekao: "To što nismo izgubili nijednom je jasna demonstracija mnogih pozitivnih promjena u našoj momčadi."

U njegove 24 utakmice imao je samo šest poraza, od kojih samo dva s više od jednog gola. Velik dio toga leži u njihovoj formaciji, 4-1-4-1. U posjedu, Rumunija igra više za teritorij nego za kontrolu. Očekuju se široke kombinacije, posebno između beka, krila i cetralnog veznog. Ciljaju na bočne igrače, i nastoje pronaći uska krila koja trče iza. Nisu strpljivi ispred gola, kreću u kontre s driblinzima i pucanjem s distance.

/ Anketa

Ko osvaja EURO 2024?
Rezultati

Iordanescu je, pak, bio je iskren o njihovim ambicijama, rekavši da Rumunija ne pokušava osvojiti grupu, već da bi trebala iznenaditi protivnike i biti na visini. Radu Dragusin iz Tottenham Hotspura je zvijezda ove ekipe - Rumunija je neporažena u 12 utakmica u kojima je Dragusin odigrao svih 90 minuta. Ima 17 nastupa za seniore nakon debija u martu 2022.

No, nedostaje im "zvjezdanog" iskustva. Samo su tri igrača (Nicolae Stanciu, Ianis Hagi i Dragusin) igrali u Ligi prvaka, dok su Nicolae Stanciu i Denis Alibec jedina dva preostala igrača s Eura 2016. U gornjem dijelu nedostaje im strijelac – njihovih 16 kvalifikacijskih golova podijeljeno je na devet igrača. Dennis Man, s četiri gola u 10 nastupa, obećavajuće je lijevo bočno desno krilo koje dolazi u svoju najbolju seniorsku sezonu do sada (s Parmom u Serie B), ali Rumuniji je potrebno više.

Njihovi protivnici trebaju obratiti pažnju na Stanciu i njegove prijetnje iz slobodnog udarca. Postigao je 22 gola iz slobodnih udaraca u svojoj klupskoj karijeri, koja je prošla kroz Rumuniju, Belgiju, Češku, Saudijsku Arabiju i Kinu. Stanciu je zabio dva u kvalifikacijama, otvarajući udarce u važnim pobjedama nad Bjelorusijom i Andorom. S druge strane, njegov rekord penala je nesagledivo loš, zabio je samo 16 od 26 jedanaesteraca u karijeri i samo jedan od četiri koje je izveo za reprezentaciju.

Nicolae Stanciu
Foto: EPA-EFE: Nicolae Stanciu

Selektor: Edward Iordanescu

Golmani: Florin Nita (Gaziantep), Horatiu Moldovan (Atletico Madrid), Stefan Tarnovanu (FCSB);

Odbrana: Nicusor Bancu (Universitatea Craiova), Andrei Burca (Al-Okhdood), Ionut Nedelcearu (Palermo), Adrian Rus (Pafos), Andrei Ratiu (Rayo Vallecano), Radu Dragusin (Tottenham Hotspur), Bogdan Racovitan (Rakow Czestochowa), Vasile Mogos (CFR Cluj);

Vezni red: Nicolae Stanciu (Damac), Razvan Marin (Empoli), Alexandru Cicaldau (Konyaspor), Ianis Hagi (Alaves), Dennis Man (Parma), Valentin Mihaila (Parma), Marius Marin (Pisa), Darius Olaru (FCSB), Florinel Coman (FCSB), Adrian Sut (FCSB), Deian Sorescu (Gaziantep);

Napad: George Puscas (Bari), Denis Alibec (Muaither), Denis Dragus (Gaziantep), Daniel Birligea (CFR Cluj)

FIFA rang lista: 46. mjesto

Ukrajina

Euro 2020. bio je najbolji plasman Ukrajine na Europskom prvenstvu i najdalje što su otišli na velikom turniru od Svjetskog prvenstva 2006. Andriy Shevchenko bio je glavni trener na Euru 2020, a zamijenio ga je Oleksandr Petrakov. Nije ih uspio odvesti na Svjetsko prvenstvo 2022. i onda ih je preuzeo Sergej Rebrov.

Ako to uopće treba podsjetiti, Ukrajina se kvalificirala kroz play-off, pobijedivši naše Zmajeve i Island nakon što je završila na trećem mjestu u najtežoj kvalifikacijskoj grupi, u kojoj su bila oba finalista Eura 2020 (Engleska i Italija). Imaju generaciju u nastajanju, najmlađu ekipu koja se kvalificirala (prosječna početna dob ispod 26 godina) i igraju napadački nogomet.

Isključujući nedavnu prijateljsku utakmicu protiv Njemačke u kojoj su igrali 5-4-1, njihova je formacija 4-3-3. Očekujte da ćete vidjeti bočne igrače agresivno pozicionirane protiv srednjeg bloka, s krilima koji se kreću ka unutra kako bi igrali blizu broja 9. Najdublji vezni će 'pasti' između centralnih bekova, stvarajući formaciju 3-2-5.

Katastrofa za Zmajeve: Ukrajina šokantnim preokretom izbacila BiH iz baraža za EP

Katastrofa za Zmajeve: Ukrajina šokantnim preokretom izbacila BiH iz baraža za EP

Njihovi glavni putevi do gola su ubačaji i odbijanja, a s obzirom na to da je Rebrov igrao s 35 igrača u svojih 12 utakmica, to ukazuje na visok individualni tehnički nivo u ekipi. U odbrani su se popravili. Iako su pod Rebrovom izgubili samo dvaput, u njegove prve dvije utakmice primili su pet golova. Nastavili su niz od samo šest primljenih golova u devet utakmica nakon toga, uključujući golove protiv Njemačke i Italije, prije nego što su nedavno izgubili 3-1 protiv Poljske.

Ukrajina je napravila najviše prekršaja (136) od svih momčadi koje su se kvalificirale. Chelseajev Mykhailo Mudryk imao je najviše (18). A, najuzbudljivije ime Ukrajine je 21-godišnji vezni igrač Šahtara iz Donjecka Heorhii Sudakov. On je broj 10, stilski dodavač, fizičke robusnosti. Za Ukrajinu je odigrao najviše minuta u kvalifikacijama.

Kao njihovu slabost, izdvajaju spore početke i lošu igru u prvom poluvremenu, dok im je 'tajno oružje' Andrij Jarmolenko. Bivši napadač West Hama ide na svoje četvrto Europsko prvenstvo, nakon što je igrao na Euru 2012., 2016. i 2020. godine. S 34 godine postaje dio ekskluzivnog kluba od 22 igrača koji su igrali na četiri eura. Mogao bi oboriti i nacionalne rekorde. Yarmolenku (46) trebaju tri gola da prestigne Andrija Shevchenka kao najboljeg strijelca Ukrajine (48). Očekujte da ćete ga vidjeti više kao krilo nego kao broj 9, s obzirom na profile Dovbyka i Yaremchuka.

Andrij Jarmolenko
Foto: EPA: Andrij Jarmolenko

Selektor: Sergej Rebrov

Golmani: Heorhij Buščan (Dynamo Kijev), Antolij Trubin (Benfica), Andrij Lunin (Real Madrid);

Odbrana: Oleksandr Svatok (Dnipro-1), Oleksandr Timchjk (Dynamo Kijev), Mikola Matviienko (Šahtar Donjeck), Jukhim Konoplja (Šahtar Donjeck), Valerij Bondar (Šahtar Donjeck), Vitalij Mikolenko (Everton), Illia Zabarnyi (Bournemouth), Maksim Talovierov (LASK), Bohdan Mikhajličhenko (Polissya Zhytomyr);

Vezni red: Oleksandr Zubkov (Šahtar Donjeck), Heorhii Sudakov (Šahtar Donjeck), Mikola Shaparenko (Šahtarr Donjeck), Volodimir Bražko (Dynamo Kijev), Oleksandr Zinčenko (Arsenal), Vikto Tsihankov (Girona), Mikhailo Mudrik (Chelsea), Ruslan Malinovski (Genoa), Serhij Sidorčuk (Westerlo), Taras Stepanenko (Šahtar Donjeck), Andrij Jarmolenko (Dynamo Kijev);

Napad: Artem Dovbik (Girona), Roman Jaremčuk (Valencia), Vladyslav Vanat (Dynamo Kijev)

FIFA rang lista: 22. mjesto

Slovačka

Francesco Calzona nada se da će Euro 2024. proći bolje od nedavne sezone Serie A s Napolijem. Postao je njihov treći glavni trener u sezoni 2023-24. kada je preuzeo privremenu dužnost, dijelio je posao sa svojom stalnom ulogom glavnog selektora Slovačke. Calzona nije mogao spasiti napuljski brod koji je tonuo. Gledali smo najgoru "odbranu" naslova od bilo koje ekipe u historiji Serie A. Riječ je o momčadi koja djeluje poput selekcije Slovačke koju je Calzona preuzeo u julu 2022., a koju je opisao kao "depresivnu i pasivnu ekipu lišenu bilo kakvog povjerenja u svoje sposobnosti". Izbačeni su s Eura 2020. u grupnoj fazi nakon poraza od 5-0 od Španije.

"Sastaviti 25-30 igrača iz najmanje 11 ili 12 različitih prvenstava s različitim ulogama i mentalitetom to je bio najteži dio", rekao je Calzona. "Natjerati ih da svi razmišljaju na isti način, i to u kratkom vremenu, bilo je stvarno teško. Ali uvijek igramo na pobjedu."

I pobijedili su. Uprkos tome što nije pobijedila u Calzoninih prvih pet utakmica, Slovačka je pobijedila u sedam od 10 kvalifikacijskih utakmica. To je ekipa puna iskustva: bili su najstarija momčad u kvalifikacijama (prosječna dob 29,9 godina).

Susret BiH i Slovačke
Foto: NFSBiH: Susret BiH i Slovačke

Njihov oblik uglavnom je isti kao i kod ostalih momčadi u grupi: napad je 4-3-3, a odbrana 4-1-4-1. Čak i pod pritiskom, igraju kratka dodavanja do centralnih veznih igrača, pokušavajući namamiti protivnike da oslobode beka ili krilo. Slovačka je pokazala važne turnirske osobine u kvalifikacijama, izgubivši samo dva puta, i to kod kuće i u gostima od Portugala, oba puta marginalnim golom.

Devet različitih slovačkih igrača ima iskustvo Lige prvaka. To uključuje centralnog braniča Paris Saint-Germaina Milana Skriniara (kapitena), golmana Newcastlea Martina Dubravku i Napolijevog Stanislava Lobotku. Njih trojica su kičma ekipe, ali lijevi bek David Hancko je onaj na kojeg treba paziti. Ovaj 26-godišnjak igra centralnog beka za Feyenoord, ali lijevog beka za Slovačku. Hancko je nastupio u svih 10 kvalifikacijskih utakmica i jedini je Slovak kojem je to pošlo za rukom, a iako je manje agresivan od desnog beka Petera Pekarika, ima odličan centaršut – sjetit ćete se njegove asistencije protiv Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama.

Kao njihova slabost izdvaja se to što nemaju odgovarajućeg strijelca. Niko nije zabio više od tri u kvalifikacijama, dok su zajednički najbolji strijelci pod Calzonom Lukas Haraslin i Juraj Kucka, svaki s četiri pogotka. Obrnuto krilo (Haraslin) i centralni vezni igrač (Kucka), ovo su pozicije na kojima želite da igrači dodaju za golove - a ne da budu primarni šuteri. Njihovo tajno oružje, pak, jesu golovi izvan šesnaesterca. Samo je Francuska (7) postigla više od Slovačke (5) u kvalifikacijama. Za ekipu kojoj nedostaje napadačka zvjezdana prašina, ali ima jaku odbranu, to bi mogla biti ključna razlika u tome hoće li proći grupu ili ne.

Selektor: Francesco Calzona

Golmani: Martin Dubravka (Newcastle United), Marek Rodak (Fulham), Henrich Ravas (New England Revolution);

Odbrana: Peter Pekarik (Hertha Berlin), Milan Skriniar (Paris St. Germain), Norbert Gyomber (Salernitana), David Hancko (Feyenoord), Denis Vavro (FC Kopenhagen), Vernon De Marco (Hatta), Adam Obert (Cagliari), Sebastian Kosa (Spartak Trnava);

Vezni red: Juraj Kucka (Slovan Bratislava), Ondrej Duda (Hellas Verona), Patrik Hrosovsky (Genk), Stanislav Lobotka (Napoli), Matus Bero (VfL Bochum), Laszlo Benes (Hamburg SV), Tomas Rigo (Banik Ostrava);

Napad: Robert Bozenik (Boavista), Lukas Haraslin (Sparta Prag), Tomas Suslov (Hellas Verona), Ivan Schranz (Slavia Prag), David Strelec (Slovan Bratislava), David Duris (Ascoli), Lubomir Tupta (Liberec), Leo Sauer (Feyenoord)

FIFA rang lista: 48. mjesto

Grupa A: Belgija, Rumunija, Ukrajina i Slovačka

17. juni, 15 sati: Rumunija - Ukrajina (München)
17. juni, 18 sati: Belgija - Slovačka (Frankfurt)
21. juni, 15 sati: Slovačka - Ukrajina (Düsseldorf)
22. juni, 21 sat: Belgija - Rumunija (Köln)
26. juni, 18 sat: Ukrajina - Belgija (Frankfurt)
26. juni, 18 sat: Slovačka - Rumunija (Stuttgart)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije